Ha allergiás vagy a szőrre, tarts halakat!

A halak számos előnnyel járnak. Először is egyszerű a tartások, otthon lehet őket hagyni és mire hazaérünk nem lesz rendetlenség, nem kell folyamatosan szőrt porszívózni és az is biztos, hogy bosszantó hangzavarra sem számíthatunk tőlük. Mindezek mellett az akvárium nyugalmat is áraszt, egyszerűen elfeledteti az egész napos idegeskedést, ha belemerülünk. Ma már szerencsére megkaphatunk minden szükséges felszerelést az üzletekben.

[adsense_id=”1″]

Érdemes olyan helyen vásárolni a halakat, ahol tiszta az akvárium, tehát nem fehér pöttyösek a halak, vagy nem algás az üveg. Az üvegfalon, kavicsokon megjelenő barna, olykor zöld és fekete moszat képződmények nem szerencsések. Vásárlás előtt természetesen figyelembe kell vennünk a hal fajták sajátosságait is. Például nem minden hal tűr meg maga mellett másik fajtát, de az sem mindegy, hogy az egyes halakhoz milyen növényt választunk az akváriumba.

A hal vásárlása során további fontos szempont, hogy elegendő-e az a növény, amit választunk számára és milyen tápanyag szükséges ahhoz. A víz megfelelő hőmérséklete is lényeges. Általános érvényű szabály, hogy egy centiméteres halnak egy liter vízre van szüksége. Ebből következik, hogy egy hatvan literes akváriumba választhatunk húsz három centis halat. Arra ugyancsak figyelni kell, hogy a kereskedésekben lévő halak még fiatalok, azaz nem alakult ki a végleges méretük.

Az elevenszülők csoportjában tartozó halakról érdemes tudni, hogy nyugodtan párosíthatóak más halakkal, illetve egyforma vízhőmérsékletet igényelnek. A lazacfélék raj halok, így többet kell belőlük venni, mert csak csapatban érzik jól magukat. A szivárványhalak ugyancsak népszerűek. Ezek kedvelik a nagyobb akváriumot, mivel nagy a mozgásigényük. Esetükben gondoskodni kell arról, hogy napi tíz órán át kapjanak fényt.


hunprobalazs