Ha alvásról van szó, a minőség is számít!

Bármennyire is szeretik azt hangsúlyozni az orvosok, hogy a napi nyolc óra alvásra mindenkinek szüksége van, az igazság az, hogy az alvásigény bizony egyénenként változó. Igen, bizonyára mindenki van legalább egy olyan ismerőse, aki szinte minden nap tíz, vagy akár tizenkét órát alszik, míg mások négy-hat óra alvás mellett is frissnek és kipihentnek tűnnek.

Az utóbbi években a tudósok az optimális alvásidőt nyolc óráról hétre csökkentették, ám ettől függetlenül nekünk kell kikísérleteznünk, hogy hány óra szunyókálás után érezzük jól magunkat a bőrünkben. A másik fontos tényező, amire érdemes odafigyelnünk, az nem más, mint az alvás minősége. Hiába alszunk ugyanis akár tíz órát egy éjszaka alatt, ha közben többször is felébredünk, mert épp rémálmok gyötörnek minket, vagy egyszerűen csak hív a természet. Ha folyamatosan fel-fel ébredünk az éjszaka folyamán, akkor nem lehet részünk minőségi alvásban, hiszen nem tudjuk megtapasztalni az összes fázist zavartalanul. Ha problémáink vannak az alvás terén, akkor fontos, hogy minden megtegyünk a tökéletes körülmények biztosítása érdekében. Ne hagyjunk például világító testeket égve éjszakára, sem a szobánkban, sem pedig azokban a termekben, ahonnan esetleg beszűrődhet némi fény! Gondoskodjunk róla, hogy kényelmesen feküdjünk, ha ugyanis az ágyunkból kiállnak a rugók, ha kényelmetlen a matracunk vagy nem megfelelő párnát választottunk, az mind-mind akadályozhat minket az elalvásban. Ne feledjük: a pihentető alvás elérése érdekében le kell mondanunk a késő esti hűtőfosztogatásról is!

Azt is érdemes szem előtt tartanunk, hogy a rendszeresség is nagymértékben elősegíti a kipihentség érzetét. Kísérletezzük ki, hány óra felé tudunk a legkönnyebben elaludni, mikor ébredünk a legfrissebben és igyekezzünk a lehetőségeinkhez mérten rendet tenni az alvási szokásaink területén. Ha ugyanis minden nap ugyanabban az időpontban fekszünk és ébredünk, a szervezetünk egy idő után hozzászokik ehhez a rendszerhez, így az elalvás többé nem lesz majd akkora kihívás!


hunprobalazs