Ha házőrzőt keresel, akkor válassz megfelelő kutyafajtát!

Amit nagyon fontos azonnal az elején leszögezni, hogy nem mindenkinek valóak az őrző-védő fajták, hiszen ezekhez a kutyákhoz erős kéz és kifejezetten domináns személyiség is kell. A legtöbb ilyen kutyus, ha elkanászodik, akkor nagy problémákat okozhat az idegenek és családnak a körében is. Az ilyen kutyák szeretnek falkavezér szerepében tetszelegni, így ha nem kezeled őket határozottan, akkor nem Te leszel az első a sorban.

[adsense_id=”1″]

A rottweiler egy igazi megosztó kutyafajta, hiszen sok rémtörténetet lehet hallani róluk, holott itt is igaz, ami a legtöbb kutya esetében érvényes, azaz hogy csak nevelés kérdése mivé is válik felnőtt korában az eb. A rottweilernek erős területőrző hajlama van, ezért számos telep kiváló biztonsági őre. Alapvetően egygazdás kutya, ám ha egy családban mindenki eleget foglalkozik vele, akkor nekik is szót fogad. Kezdő kutyásoknak nem ajánlott!

Rottweiler házőrző

Rottweiler házőrző

A német juhász már egy sokkal népszerűbb kutyafajta, ezt persze köszönheti sokoldalúságának is. Ez a kutya nagyszerű barát, játékos és gyerekszerető, de az idegenekkel eléggé kimérten tud viselkedni. A legintelligensebb fajták között tartják számon, így számos film főszereplője, mivel viszonylag könnyen idomítható. Igazán magabiztos és független, ezért inkább egyedül tartsuk, ne akarjuk más kutyákkal össze szoktatni. Tudni kell, hogy igényli a rendszeres törődést, oktatást, és bizony a hosszú sétákat is.

A komondor bizony a legjobb házőrzők között van számon tartva. Igazi magyar kutyafajta, de sajnos nem kap olyan megbecsülést, mint amilyet megérdemelne, holott egy kivételes fajtáról van szó. Sokan csak úgy gondolnak rá, mint pásztorkutyára, de a betörések, rablások ellen is megfelelően lehet vele védekezni, ugyanis bátor és megrendíthetetlen, hiszen akár élete árán is megvédi a területet és a család tagjait.


hunprobalazs