Ha intelligens madárra vágyunk, tartsunk arapapagájt!

A díszmadarak óriásai az arapapagájok, ők a papagájok között a legnagyobb testűek. Az arák a papagájok ún. csúcsai. Sajnos csak kevesen engedhetik meg maguknak az aratartást, mert tartásuk igen költséges, madarak, másrészt pedig nagy mozgásigényük miatt csak volierben vagy madárszobában tarthatóak.

[wp_ad_camp_1]

Hatalmas csőrük segítségével könnyedén elbánnak a legkeményebb magokkal is. Élőhelyükön csapatokban élnek, így a kedvencként tartott arának is szükséges, hogy  a „csapat” teljes jogú tagja lehessen, csak ebben az esetben az emberekkel alkot csapatot. Az egyedül tartott madár erősen kötődik az általa kiválasztott emberhez, párban tartva a madár kiegyensúlyozottabban fog viselkedni. Nagyon fontos a szocializáció, a nem helytelenül nevelt ara papagáj hangossá, agresszívvá válhat.

Az arák nagyon intelligens madarak, képesek a tárgyakat felismerni, meg tudják különböztetni a jobb és bal fogalmát, a logikai feladatokat pedig embereket is megszégyenítő gyorsasággal oldják meg.

A szabadon élő arák magokkal, gyümölcsökkel, és diófélékkel táplálkoznak, így a kedvencként tartott madaraknak is dióval, mogyoróval, kemény héjú magvakkal kedveskedjünk.

Az arapapagájok viszonylag korán ivarérettek, de tenyészérettségük csak valamivel később történik meg. Tenyésztésükhöz megfelelő életteret szükséges biztosítanunk, kicsi, szűk, alacsony helyen csak nehezen, vagy egyáltalán nem fognak szaporodni. Mivel az arák a magas fák lombjain élnek, így a 2-2,5 méter belmagasságú röpde sem igen elég nekik. A parkokban 4,8 m magasságú helyen tartják őket.

Megfelelő gondoskodás mellett az arapapagájok várható élettartama 40 – 50 év, de ha ideális körülmények között tartjuk, a 70 évet is megélhetik.


hunprobalazs