Ha kutyát szeretnénk, kérjünk szakmai tanácsot a szakértőtől!

A kutyatartás felelős dolog; mindenekelőtt felelősek vagyunk a négylábú barátunkért, de felelősek vagyunk minden emberért is, aki esetleg találkozhat a kutyánkkal.

Ha felelős kutyatartók szeretnénk lenni, akkor meg kell tanítanunk a kutyánknak az alapvető viselkedési normákat – vallja Jürgen Castelijns kutyaszakértő. Elfogadhatatlan, ha egy kutya minden egyes vendégünk nadrágjából megtart egy darabkát…

A fajta kiválasztásánál néhány főbb szempontot kell figyelembe venni, a másodrendű szempontokat már mindenki felmérheti a saját igényei vagy vágyai szerint. Viszont vannak dolgok, amiket nem vehetünk félvállról. Talán a legfontosabb szempont, hogy a kutyát ne kényszerítsük börtönbe. Ne akarjunk egy nagy mozgásigénnyel rendelkező fajtát a nappaliban tartani. Még akkor sem, ha naponta tudunk időt szakítani egy jó nagy sétára. Egy munkakutya gyakorlatilag egész nap megy valahova, szinte állandóan mozgásban van, hacsak teheti. A fajta kiválasztásánál elsődleges szempont a mindennapi igényeinek kielégítése; a nagy testű kutyáknak jelentős mennyiségű megfelelő minőségű táplálékra van szükségük. Azt sem szabad elfelejteni, hogy egyes rövid szőrű fajták télen nem tarthatók a szabad ég alatt; míg egy vastag bundával rendelkező kutya remekül elheverészik akár a fagyos földön is, egyes fajtáknak fedett helyiségre van szükségük, ahol átvészelhetik a telet.

Végül pedig meg kell említenünk a fajta viselkedésére vonatkozó jegyeket. Vannak olyan fajták, amelyek csak nehezen kezelhetők és mindenképpen határozott, gyakorlott gazdit követelnek meg. Mások sokkal készségesebbek. Alapvetően minden fajta kijön a gyerekekkel, de egyesek kiszámíthatatlanabbak, ingerlékenyebbek lehetnek. Olyan fajták is vannak, mint a német juhász, amely remekül kijön akár a szomszéd gyerekekkel is, de ha kicsit eldurvul a játék, hamar a saját családjához tartozó gyerek védelmére siethet.


hunprobalazs