Ha még nincs chip a kutyában, ideje hogy változtass!

A már hazánkban is elterjedt chipbeültetés egyik legnagyobb előnye egyértelműen az, hogy ha véletlenül eltűnik a kutyád, és annak az állatvédők a nyomára akadnak, akkor rögvest tudni fogod, hova mehetsz el érte. Ezáltal rengeteg időt és energiát megspórolhatsz a kereséssel, arról nem is beszélve az aggodalom is gyorsan el fog szállni. Ha viszont nincs chip, akkor igen nagy szerencse kell ahhoz, hogy a kutyádra véletlenszerűen ráakadj egy hirdetésben, vagy egy ismerős által visszakerüljön hozzád szeretett kedvenced.

[adsense_id=”1″]

A chip az ideiglenes befogadóknak is óriási segítséget jelent. A jólelkű emberek, akik szeretik az állatokat, sokszor fogadnak be kóborló kutyákat, és azon igyekeznek minden erejükkel, hogy mihamarabb megtalálják a gazdájukat. Ez sajnos, vagy sem, de gyakran kimerül az internetes hirdetésekben és a szórólapokban. Ha pedig a gazdi hosszabb idő eltelte után sem jelentkezik, akkor a gondozásba vett állatok sorsa sajnos legtöbbször másodszor is megpecsételődik. A chipekkel ez a probléma ugyancsak kiküszöbölhető, mivel ma már minden állatorvos rendelkezik chip leolvasó készülékkel, amely az adatbázisból azonosítani tudja a kutyust.

Kutyachip

Kutyachip

Már csak azért sem érdemes sokáig halogatni a chip beültetését, mert napjainkban hivatalosan az állatorvosok egyszerűen nem láthatják el azokat az állatokat, amelyek nem rendelkeznek ezzel a rendkívül fontos azonosítóval. Ez azt is jelenti, hogy az évente szükséges veszettség elleni oltást sem kaphatja meg kedvenced a chip hiányában, ami viszont ugyancsak büntetést von maga után, az esetleges következményeket már nem is említve.

A chip nagyon olcsó, hiszen megvásárlása és beadása nagyjából 3500 forint. Ez az összeg magában foglalja a regisztrációt is az adatbázisba. Előny, hogy nem kell fizetni, ha valamilyen elérhetőséged a későbbiekben megváltozik és módosítani kell az adatokat a chipben.


hunprobalazs