Ha párásodik a szélvédő

Aki kocsit vezet, minden évben szembesül a szélvédő párásodásának problémájával. Ha a szabadban parkolunk, szinte biztosak lehetünk benne, hogy szembe kell néznünk ezzel az apró kellemetlenséggel. Valóban apró bosszúságról van szó, de ha van kézenfekvő megoldás, akkor érdemes alkalmazni. De lássuk, mi hozhat eredményt…

Ahogyan a lakások esetében az ablaküvegeken lecsapó pára, gépkocsik esetében a szélvésőkön megjelenő cseppek okoznak problémát. Mindkét esetben az úgynevezett harmatpont elérése okozza a lecsapódást, amikor az üveg és az üveg közvetlen közelében elhelyezkedő légoszlop hőmérséklete olyan viszonyba kerül, ami páralecsapódáshoz vezet. Lakások esetében használhatunk páraelszívó készüléket, odafigyelhetünk arra, hogy a lakás levegőjébe minél kevesebb páratartalom kerüljön, de a gépkocsik esetében ezzel nem igazán tudunk és kívánunk foglalkozni. Tulajdonképpen a szélvédő párásodása nem éri el az ingerküszöbünket, így némi morgással letudjuk a dolgot ahelyett, hogy valós megoldást keresnénk.

Egy kanadai autós videója bejárta az internetet. Ő egy zokniba csomagolt szilikátgélt alkalmazott erre a célra. A zokni egyetlen szerepe a szilikátgél becsomagolása, hogy ne szóródjon ki. Minden más feladatot a gél lát el. A használata roppant egyszerű. Miután leparkoltunk a kocsival, a csomagot tegyük a szélvédő elé. Ha így cselekszünk, reggel tükörsima, páramentes szélvédő fogad bennünket. A magyarázat egyszerű; a szilikátgél összegyűjti és megköti a kocsi belterében jelen lévő párát. Szilikátgélt gyakorlatilag bárhol vásárolhatunk, csupán a neve tűnik elsőre túlságosan „tudományosnak”. Sokan macskaalomként használják, így az állatkereskedésekben és sok hipermarketben is megvásárolható. Egy roppant egyszerű és hatékony megoldásról van szó, amit érdemes alkalmazni.


hunprobalazs