Ha támad a kánikula, hűtsd le magad néhány falattal!

Amikor nyakunkon a rekkenő hőség, leginkább a jégkockákkal teli italokat látjuk szemünk előtt lebegni. Az extrém magas hőmérsékletek idején semmi sem fontosabb a szervezet számára, minthogy biztosítsuk a kellő folyadék mennyiséget. Ennek 80%-át italokból pótoljuk, de a fennmaradó 20%-ot bevihetjük lédús, friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztásával is.

[adsense_id=”1″]

Egy átlagos felnőtt számára napi 2-3 bögre zöldség és 1,5-2 bögre gyümölcs elfogyasztása lenne ideális a forró nyári napokon. Egyes növények a többinél is jobban segítenek elviselni a hőséget, azáltal, hogy csökkentik a test hőmérsékletét. Ilyen az egyik legkedveltebb nyári gyümölcsünk, a lédús, édes dinnye. 90%-át víz alkotja, így garantáltan megvéd a kiszáradástól, emellett A- és C-vitaminban is dúskál.

A citrusfélék, mint a narancs, a grapefruit, a lime és a citrom fantasztikusan képesek lehűteni a szervezetet. Ehetjük őket nyersen, de frissen préselve a levüket is egész nap érdemes kortyolgatni. A citrusfélék nem csak zamatosak, de segítik az emésztést és nagyszerűen energetizálnak. Gyümölcsök közül érdemes kipróbálni a szőlőt, a barackot és a bogyós gyümölcsöket is.

A zöldségek közül az uborka rendelkezik rendkívül magas víztartalommal. Ez friss ízzel párosul, ami tökéletes nyári csemegévé teszi az uborkát. Az egyik méltatlanul elfelejtett zöldségünk, a retek is hasonló tulajdonságokkal rendelkezik, a hűtőből kivéve és elrágcsálva percek alatt megteszi áldásos hatását, de a mentától is azonnali felfrissülést várhatunk.


hunprobalazs