Használd nyugodtan – az aeroszolos spray nem károsítja az ózonréteget!

Hogy az aeroszolos spray káros hatással van az ózonrétegre, feltehetően abból ered, hogy a flakonokhoz meghajtógázként klorofluorkarbont használtak, ami megtalálható a légkondicionálókban, a hűtőkben és számos ipari berendezésben. Előszeretettel alkalmazták, mivel nem mérgező, nem gyúlékony, ugyanakkor a kutatók a ‘70-es években felfedezték, hogy károsítja az ózonréteget.

[adsense_id=”1″]

1974-ben látott napvilágot a felfedezés, hogy a klorofluorkarbon szerepet játszok az ózonréteg vékonyodásában. Ennek nyomán az 1970-es években Amerikában a legtöbb gyártó beszüntette a klorofluorkarbon felhasználását, 1978-ban pedig a kormány hivatalosan betiltotta ezt az anyagot. Amerika példáját gyorsan követték más országok is, többek közt Kanada, Mexikó, Ausztrália és számos európai ország. Az elmúlt három évtizedben a fejlett országok többsége már egyláltalán nem használja sem a klorofluorkarbont, sem más, az ózonrétegre ártalmas anyagokat.

Négy-öt évtizeden keresztül azonban az anyag felhasználása rendszeres volt az iparban és a háztartásokban is. A kutatók véleménye szerint 2050-re az óronréteg valószínűleg kiheveri azokat a károsodásokat, melyeket a klorofluorkarbon tömeges alkalmazása okozott.

Napjainkban az aeroszolos palackokhoz számos különböző meghajtót használnak, a legnépszerűbb közülük a cseppfolyósított gáz. Az aeroszolos spray palackjai többször is újrahasznosíthatók, ezáltal csökkentik a keletkező hulladék mennyiségét.


hunprobalazs