Hasznosítható-e a villám?

A villámok ereje félelmetes; olyan természeti csodáról beszélünk, amelyet az ember a mai napig nem volt képes megzabolázni, habár a villámok „befogására” már több alkalommal is tettek kísérletet…

A viharok félelmetesek és rossz érzéssel töltenek el bennünket; ilyenkor kiszolgáltatottnak érezzük magunkat és valójában tudatában is vagyunk annak, hogy egy villámmal nem szállhatunk szembe. Egyetlen villám öt billió Joules energia található. Ez a mennyiség képes lenne egy teljes napig ellátni egy nagyobb általános iskola teljes energiaszükségletét vagy pedig egy hónapig szolgálna egy átlagos háztartást. A villámokkal való kísérletezés és kutatás a kiszámíthatatlanságuk miatt szinte lehetetlen; nem tudhatjuk, hogy hol és mikor fog lecsapni a következő villám, ráadásul a többségük nem is érkezik a földfelszínre. A villámok földrajzi eloszlása sem egyenletes, hiszen a föld egyes vidékein kifejezetten gyakoriak, máshol kifejezetten ritkák a villámlással járó viharok.

Ezek miatt a villámok befogása szinte lehetetlen. Ha eljátszunk a gondolattal, hogy rendelkezésre áll valamilyen eszköz, ami alkalmas a villámok becsapódásának helyét előre jelezni, akkor sem lenne könnyű dolgunk, hiszen a felszabaduló energia jelentős része hőenergiaként elvész, mikor a környező levegőt hevíti fel. Ez persze nem jelenti azt, hogy a begyűjthető energiamennyiség ne lenne jelentős. Egyelőre viszont nem állnak rendelkezésre azok a technikai feltételek, amelyek segítségével lokalizálni tudnánk egy várható villámcsapást. Addig pedig aligha gondolhatunk a villámlásra megújuló energiaforrásként. Nem tudjuk megbecsülni, valaha eljön-e az az idő, amikor a villámokat a saját szolgálatunkba állítjuk; a zöld energiaforrások nagyobb kihasználása érdekében mindenképpen hasznos lenne.


hunprobalazs