Hatékonyan a gyomok ellen

Bizonyos fűfélék, ha akarjuk, ha nem, elárasztják a kertet. Elveszik a tápanyagot és a nedvességet a gondosan ültetett és ápolgatott növényektől, nem utolsó sorban pedig rendezetlen hatást kölcsönöznek a kertnek. A gyomirtásnak a boltokban kapható szerek mellett megvannak régi, jól bevált trükkjei.

[adsense_id=”1″]

Az ecetsav a növények sejmembránjait károsítja, így azok hamarosan kiszáradnak. Ha tömény ecetet locsolunk a nemkívánatos füvekre, azok rövid idő alatt el fognak pusztulni. Ez a leghatékonyabb módszer egy forró, nyári napon. Használjuk közvetlenül a növényekre öntve vagy egy szórófejes flakonból spricceljük. A makacsabb gyomok néhány nap után újra megjelenhetnek, ezért folyamatos odafigyelésre van szükség.

Az ecet hatását tovább fokozhatjuk, ha sót adunk hozzá. ¼ liter ecetben oldjunk fel 2 teáskanál sót, öntsük egy szórófejes flakonba és spricceljük le vele a növények levelét, de a gyökerükhöz is önthetünk belőle. Az alkoholt közvetlenül a gyökereknél használjuk, gyorsan kiszárítja a növényeket, de óvatosan használjuk, mert a szomszédos növényekre is káros lehet.

A térkövek között vagy a betonjárda repedéseiben éktelenkedő gyom ellen bevethetjük a szódabikarbónát és a forró vizet is. Ha nagyobb, összefüggő területen kell elbánnunk a gyomokkal, fekete nejlonzsákot, régi, nem használt szőnyeget és újságpapírt is leteríthetünk. Alattuk a növények kiszáradnak, nem jutnak fényhez, hamar kipusztulnak. Pitypang ellen célszerű minél előbb beiktatni a fűnyírást, hogy a virág ne tudja szétszórni a magjait.


hunprobalazs