Hawaii szigetek időjárása és érdekességek

Valószínűleg elég népszerű úti cél nyaraláshoz, kikapcsolódáshoz Hawaii. Abban az esetben, ha mégis győzködni kéne valakit, arról miért lehet a legjobb választás, csak annyit mondanék, a hőmérséklet egész évbe kiegyenlített az ingadozás nem haladja meg az 5°C-ot.

Ez annak köszönhető, hogy esőerdő éghajlatú. Időjárása egész évben kellemes, 28 Cº körül ingadozik. Éghajlatára a májustól októberig tartó meleg, száraz nyár és a novembertől április végéig tartó hűvösebb és csapadékosabb tél jellemző. A csapadék eloszlása a Hawaii szigeteken nagy eltéréseket mutat, ami elsősorban a domborzat hatásának eredménye. Mivel az időjárás gyakorlatilag örök nyárból áll, a vízi sportok kedvelői egész évben hódolhatnak kedvteléseiknek. Hawaii Amerika és Ázsia között félúton helyezkedik el a Csendes-óceán közepén, alig több mint 1 millió lakossal. Lakosságának egyharmada japán, egyharmada polinéz, egyharmada pedig nem ázsiai (főleg fehér) származású. Napsütötte fehér homokos strandjai kedvelt turista célpontok. Emellett a korszerű amerikai közlekedés, a tisztaság, a higiénia és közbiztonság biztosított.

Évente több mint 6 millió turista keresi fel a lenyűgöző szépségű szigeteket. A turisták zöme elsősorban repülővel érkezik, de aki szeretné luxushajóval is megteheti az utat az Egyesült Államok nyugati partvidékéről rendszeresen induló járatokkal. Érdekességnek számít, hogy a helyi ábécé mindössze tizenkét betűből áll, öt magánhangzóból és hét mássalhangzóból. Mégis a helyi hal különlegesség olyan hosszú nevet visel, mint a Humuhumunukunukuapua’a. Az egzotikus ételkülönlegességek ellenére, amivel a turistákat várják az USA tagállamai közül itt él a legkevesebb túlsúlyos ember. Az elhízottak aránya nem éri el a húsz százalékot, míg a többi államban ez az adat harminc százalék fölött van. Az egzotikus hatást növeli az is, hogy a szigetcsoport két legmagasabb hegye közül az egyik a föld legaktívabb tűzhányója a Kilauea.


hunprobalazs