Házi kedvencek választása

Az állattartás magában egy nagy felelősség. Ha igényt tartunk rá, hogy otthonunkban is tartsunk házi kedvencet, érdemes először végiggondolni, hogy biztosan tudjuk-e majd gondozni, és a lakás körülményeinek melyik állat felel meg a legjobban.

A kis kedvencek mindegyike, a maga módján vidítja, illetve bosszantja gazdáját. A kisállatok általában évtizedekig maradnak társai az embereknek, ezért alaposan gondoljuk át, milyen fajtát választunk. Ezek mellett fontosak az anyagiak is, hogy mindig biztosítani tudjuk számukra az alapvető szükségleteket és az orvosi számlák kifizetését. Az egyik legjobban kedvelt háziállat a macska. Ezek a különleges lények nagyon önállóak. Tökéletesen megfelelnek a városi életnek, nem piszkítják össze a lakást. A kutyák a macskákkal ellentétben, több időt és energiát igényelnek gazdájuktól. Nagyon hűséges társak, és a jól képzett egyedeket bárhova magunkkal vihetjük. Követelik a mindennapi mozgást, szeretik kifárasztani magukat. Ezeket az állatokat, nem lehet hosszú ideig magukra hagyni. Ha lakásban szeretnénk tartani, jól gondoljuk át, mivel hangosabbak, és minden nap legalább kétszer igénylik a sétát.

A díszmadarak, mint például a törpe- vagy nimfapapagáj, azoknak az állatszeretőknek valóak, akik nem szeretnének túl sok időt a szabadban tölteni kedvencükkel, vagy épp szőrallergiában szenvednek. A madár tulajdonosának feladata a kalitka takarítása. Ezek mellett jó, ha gondoskodunk a mindennapi „elfoglaltságukról”, például rakjunk be hozzájuk izgalmas tárgyakat, illetve időnként biztosítjuk nekik a szabadon repülést. A halak igénylik a legkevesebb gondozást, és ezért pont olyan gazdiknak ajánlott, akik kevés szabadidővel és kis térrel rendelkeznek. Még a legkisebb lakásban is alakíthatunk ki az akváriumnak helyet. Nem kell aggódni, hogy kellemetlen szagokat árasztanak, és hangzavart sem okoznak, amivel zavarhatnák a szomszédokat.


hunprobalazs