Helyreállítás vagy megelőzés? Vigyázzon a szerver szolgáltatóval

A katasztrófa-helyreállítási szolgáltatások virágkorukat élik: rengetegen vesznek igénybe a legnagyobb vállalatok közül olyan alkalmazásokat, amelyek biztosítják számukra, hogy ha valamilyen előre nem látott baj esik meg az adatközpontban, ahol adataikat tárolják, azok nem vesznek el véglegesen. Ez azonban valahol bizalomhiányt is jelez.

Természetesen az IT-iparban sohasem mondhatjuk semmire, hogy 100 százalékos. Valószínűleg mindig lesznek hibák a rendszerben, amelyeket talán sohasem veszünk észre. Nem lesz 100 százalékos a rendelkezésre állás, csak 99,999 százalékos, hasonlóan az adatbiztonsághoz. Ez azonban vonatkozik a helyreállítási szolgáltatásokra is.

Ha egy vállalat biztonságban akarja tudni adatait, nem azok második körös bebiztosítása kell, hogy az első feladata legyen, hanem hogy eleve olyan partnert választ magának, amely valóban képes szavatolni a biztonságot már az alapoktól.

Az olyan szerver bérlés szolgáltatók, mint a DoclerNet, modern, redundáns adatközpontokat működtetnek, amelyekben a hiba legkisebb lehetőségét is igyekeznek kizárni. Egy olyan adatközpont, amelyben a biztonsági rendszereket redundánsan építik ki, nem fenyeget annak a veszélye, hogy leég, hogy az elektromos rendszer hibája miatt vagy éppen egy villámcsapás okán tönkremennek a rendszerek, elvesznek az adatok.

A katasztrófa-helyreállítási szolgáltatások persze bizonyos esetekben elengedhetetlenek – főleg akkor, ha saját helyszínen működő szervereken tároljuk a létfontosságú adatokat. Egy adatközponti szolgáltatás igénybevételekor azonban mindenekelőtt a szolgáltatóban kell megbíznunk. Nem kell, hogy ez a bizalom feltétlen legyen: mielőtt választunk, kérdezzünk, alaposan ássuk bele magunkat a biztonságba, és bizonyosodjunk meg arról, hogy a szolgáltató rá is szolgál arra, hogy rábízzuk magunkat. A legtöbb esetben nem lesz szükségünk arra, hogy ezek után további garanciákat építsünk a rendszerbe: a redundáns, folyamatos felügyelet alatt tartott rendszerek ezeket eleve biztosítják számunkra.


hunprobalazs