Híres görög mitológiai lények

Az ókori görög mitológia sokistenhitű volt, ennek három fokozata ismert: teriomorfizmus, átmenet, antropomorf. A legendákban szereplő isteneket, úgy kell elképzelni, amint a földön élő embereket, mivel ugyan úgy születnek, esznek, isznak, harcolnak, a nők gyermekeket szülnek, azonban ők soha nem halnak meg.

Van néhány híres mitológiai lény, amelyek a legtöbb történetben, filmben előfordulnak, ilyen például Kerberosz, aki óriás méretű, háromfejű kutyaként született meg, és az a feladata, hogy a poklot őrizze. Leviatán óriás méretű tengeri légy, testét pikkely borítja, szokása, feladata az, hogy tönkre teszi a hajókat, és ezt követően megeszi az egész legénységet. Sokan ismerik a Griffmadarat, de mégse gondolnák, hogy az ókori görög mitológia meghatározó szereplője. A madár teste az oroszlánéhoz hasonlít, viszont a feje és a szárnyai olyanok, mint a sasé. Pegazust a tengerek istene teremtette, a ló szárnyakkal rendelkezik, és általában fehér színben szokták ábrázolni. A Kentaurok történeteit az emberek többsége ismeri, a félig ember, félig ló Kentaur az állatok és az emberiség jelképe.

A mitológiában a napot a Főnixmadár jelképezi, legfőbb tulajdonsága, hogy a megöregedése után mindig újjászületik. A sárkány is a mitológiai lények közé tartozik, a történetekből azt tudhatjuk meg, hogy a sárkány egy hatalmas repülő hüllő, és az a tűz, amelyet kiköp halálos is lehet, mivel mérget tartalmaz. A sellőkről is elsőként a mitológiában olvashatunk, a hajókon tartózkodó legénység számolt be arról, hogy a vízben gyakran látják ezeket a furcsa lényeket.  Az Egyszarvú legendáját még a mai gyerekek is ismerik, ez a lény a tisztaság, jóság jelképe. Az Egyszarvú nem összekeverendő a Pegazussal, mivel az utóbbi szárnyas ló.


hunprobalazs