Hogy semmi se menjen veszendőbe – Tippek takarékos háziasszonyoknak

Spórolni, újra felhasználni, újrahasznosítani – egyre többen követik ezeket az alapelveket a háztartásban is. Egyszerű módszerekkel a konyhában is takarékosabbak és ezáltal jóval hatékonyabbak lehetünk.

[adsense_id=”1″]

A póréhagyma ebből a szempontból az egyik leghálásabb zöldség. Levágott gyökerét nem kell eldobni, ha elültetjük, ki fog hajtani és saját hagymánk lesz! Vágjuk le a gyökere felett néhány centivel, tegyük egy pohár vízbe és gondoskodjunk arról, hogy sok napfény érje.

Gyakran a tej hamarabb megromlik, mintsem a doboz végére érnénk. Hogy a maradékot megmentsük, egyszerű lépésekkel házi sajtot vagy túrót készíthetünk belőle, amiért még a barátaink is rajongani fognak! A kávézaccot a szemetes helyett öntsük a cserepes virágok tövéhez vagy használjunk szagtalanítónak.

A lehámozott narancshéj jó szolgálatot tesz nyári estéken a szúnyogok és más rovarok ellen, a megbarnult banánból pedig fantasztikus süteményeket készíthetünk. A felbontott zacskóban vagy tálkában megpuhult chipset már senki sem eszi meg szívesen. Azonban, ha néhány másodpercre betesszük a mikróba, újra ropogóssá válik. A másnapos pizza sem éppen szívderítő, de egy alufóliába csomagolva, közepes hőfokon a sütőben új életre kelthetjük.

A régi mosogatószivacs egyrészt nem esztétikus, másrészt tele lehet baktériumokkal. Ha nem szeretnénk túl gyakran cserélgetni, tegyük 2 percre a mikróba. Vizsgálatok szerint ezzel a módszerrel a benne lévő baktériumok 99%-a elpusztul! Ha a friss tojásokat olajjal átdörzsölve tesszük a hűtőbe, akár 3-4 hétig is eltarthatjuk őket.


hunprobalazs