Hogyan alakítsunk ki barátságot kutya és macska közt?

Sokan úgy gondolják, hogy egy macska és kutya nem fér meg egymás mellett, viszont ez egyáltalán nincs így. Legtöbbször a két kedvenc közt nem alakul ki nagyon szoros barátság, mégis pár módszert találhatunk arra, hogy el fogadják egymást és együtt tudjanak élni.

Először is, ha lehetőségünk van rá, az összeszoktatás már kezdődjön kölyökkorukban. Ez lehet a legbiztosabb módszer a jó viszonyhoz. Például a kutyus vásárlása során, gondolkodjunk el azon, hogy a közeljövőben igényt tartanánk-e macskára is, ha igen, akkor ajánlatos minél előbb beszerezni, hogy még kiskorukban megismerhessék egymást. Amikor közösen játszanak, figyeljünk, hogy a játék ne durvuljon el, mivel a kutyusok sokkal hevesebbek, amit a macska már idősebb korában, ügyesen fog kezelni, de még kicsik, ez a gazdi feladata marad. Ha már van cicánk és mellé szeretnénk egy kutyust, érdemesebb, ha idősebbet választunk. Ők már nyugodtabbnak számítanak, így kevésbé játékosak, kevesebb ijesztgetést okozhatnak a macskának. A macskák mellé, a felnőtt kutyák esetében, semmiképp se vadászkutyát válasszunk, inkább egy nyugodtabb fajta mellett döntsünk, melyben nem működik a vadászösztön. Figyeljünk oda, hogy az új jövevény során, egyforma figyelmet fordítsunk mindkét kedvencünkre, ezzel elkerülhetjük a féltékenység kialakulását.

Ha új cicát hozunk a házhoz, és szeretnénk egymással megismertetni a két kedvencet és biztosra akarunk menni, hogy nem fajul a találkozás tragédiává, tegyünk a kutyusra szájkosarat. Amennyiben lehetőség van rá, szoktassuk meg őket egymás szagával még az első találkozás előtt. Hasznos ötlet, ha egy helyiségbe beengedjük az egyik állatot, hogy otthagyja a szagát, ezután amikor már távozott a helységből, beengedjük a másik állatot. Ezáltal körbe szaglásszák majd a helységet, megismerkednek még a találkozás előtt egymással. Ha erre nincs lehetőségünk, használjunk egy törölközőt, mellyel át tudjuk őket dörzsölni, majd ezt mutatjuk be először nekik. Tálkájukat úgy helyezzük el, hogy az ne egy szinte legyen, a macskáét tegyük magasabbra, ezzel a veszekedés mellett elkerülhetjük még azt is, hogy a nem megfelelő összetevőjű táplálékot fogyasszák.


hunprobalazs