Hogyan ápoljuk az élő karácsonyfát?

Az újan vásárolt fenyőt tartsd a kert napsütötte részén, és öntözd azt naponta. Tudni kell, hogy tíz napnál hosszabb ideig nem javasolt benn tartani a lakásban, ugyanis a növény könnyen károsodhat. Keress neki már most olyan helyet a kertben, ahová majd elültetheted az ünnepek után. A kiásott ültetőgödörnek kétszer olyan szélesnek és mélynek kell lennie, mint maga a földlabda. Ne felejts el bele vizet is önteni. Ha azt beszívta a föld, akkor a gödröt töltsd fel szalmával az átfagyás ellen. Mielőtt bevinnéd a karácsonyfát, mosd le teljesen és áztasd be a gyökereit.

[adsense_id=”1″]

Természetesen a megfelelő nedvesség biztosítása a legfontosabb tényező az élő karácsonyfa ápolásakor. Ha csak egy mód van rá, akkor radiátortól és tűzhelytől kellő távolságban helyezd el. Vízzel csakis akkor spricceld, ha nem használsz elektromos égőket. A fa számára előnyösebbek a kisebb fényerejű izzók, ugyanis az izzók által okozott magasabb hőmérséklet könnyen megszakíthatja a fenyő téli nyugalmi időszakát. Ez a később kiültetett fa teljes elpusztulásához vezethet. A fát akkora edénybe tedd, hogy kényelmesen tudd öntözni a gyökérzetét.

A fa ültetése előtt hagyj elég időt a fának az akklimatizálódáshoz. Ne vidd ki azonnal, előbb tartsd hűvös helyen, mint a garázs vagy a pajta. A gyökérzetet ugyanis nem szabad, hogy fagy érje ezen időszak alatt. Egy kissé enyhébb téli napon távolítsd el a szalmát az ültetőgödörből, majd helyezd a gödörbe a fát. Töltsd fel a gödröt az eredeti talajjal, majd csak nagyon finomat tömörítsd a fa körül a földet.

Egy nagyjából öt centi vastagon elhelyezett mulcs megvédheti a bolygatott felületet az azonnali átfagyástól. Az ültetés első évében mindenképp karózd ki a fát, hogy megvédd ezáltal az erősebb széltől. Fontos, hogy rendszeresen öntözd az elültetett fát. Kezdetben gyakrabban, majd a begyökeresedés után ritkábban.


hunprobalazs