Hogyan befolyásolja a halláskárosodás idős korban az agyat?

Ha a hallása idős korban romlik, akkor növekszik a demencia és a kognitív hanyatlás kockázata. Eddig nem volt világos, miért. Idegtudósok egy csoportja megvizsgálta, mi történik az agyban, amikor a hallás fokozatosan romlik: az agy kulcsterületei átszerveződnek, és ez befolyásolja a memóriát.

Daniela Beckmann, Mirko Feldmann, Olena Shchyglo és Denise Manahan-Vaughan professzorok az Orvostudományi Kar Neurofiziológiai Tanszékén együtt dolgoztak ennek tanulmányozásán. A kutatók olyan egerek agyát vizsgálták, amelyek örökletes halláscsökkenést mutatnak, hasonlóan az életkorral összefüggő hallásvesztéshez az emberekben. A tudósok elemezték az agyban levő neurotranszmitter receptorok sűrűségét, amelyek kulcsfontosságúak a memória kialakulásához. Azt is megvizsgálták, hogy az agy legfontosabb memória szervében, a hippokampuszban, az információ tárolása milyen mértékben volt érintett. A memóriát egy szinaptikus plaszticitásnak nevezett folyamat teszi lehetővé. A hippokampuszban a szinaptikus plaszticitást krónikusan károsította a progresszív hallásvesztés. A neurotranszmitter receptorok eloszlása ​​és sűrűsége az agy szenzoros és memória régióiban is folyamatosan változott. Minél erősebb a halláskárosodás, annál rosszabb volt mind a szinaptikus plaszticitás, mind a memóriaképesség.

“Eredményeink új betekintést nyújtanak az emberi kognitív hanyatlás és az életkorral összefüggő hallásvesztés közötti kapcsolat feltételezett okaihoz” – mondta Denise Manahan-Vaughan. “Úgy gondoljuk, hogy a neurotranszmitter receptor expressziójának folyamatos változásai, amelyeket a progresszív hallásvesztés okoz, a szenzoros információ feldolgozása problémákat eredményeznek, amelyek megakadályozzák a hippokampusz hatékony működését” – tette hozzá.


hunprobalazs