Hogyan befolyásolja az oxidatív stressz a testet?

Az oxidatív stressz a szabadgyökök és az antioxidánsok egyensúlyhiánya a szervezetben, ami sejt- és szövetkárosodáshoz vezethet. Az oxidatív stressz természetesen jelentkezik, és szerepet játszik az öregedési folyamatban. Számos tudományos bizonyíték arra utal, hogy a hosszú távú oxidatív stressz hozzájárul a krónikus állapotok fejlődéséhez. Ilyen állapotok közé tartozik a rák, a cukorbetegség és a szívbetegség.

Az oxidatív stressz akkor fordulhat elő, ha a testben a szabad gyökök és az antioxidánsok nincsenek egyensúlyban. A test sejtjei szabad gyököket termelnek a normál anyagcserefolyamatok során. A sejtek azonban antioxidánsokat is termelnek, amelyek semlegesítik ezeket a szabad gyököket. Általában a test képes egyensúlyt fenntartani az antioxidánsok és a szabad gyökök között. A szervezet természetes immunválaszai ideiglenesen oxidatív stresszt is kiválthatnak. Ez az oxidatív stressz enyhe gyulladást okoz, ami eltűnik, miután az immunrendszer leküzd egy fertőzést.

Az oxidatív stressz hatása változó és nem mindig káros. Például a fizikai aktivitásból származó oxidatív stressz kedvező, szabályozó hatással lehet a testre. A testmozgás növeli a szabadgyökök kialakulását, ami ideiglenes oxidatív stresszt okozhat az izmokban. A fizikai aktivitás során kialakult szabad gyökök azonban szabályozzák a szövetek növekedését és stimulálják az antioxidánsok termelését. Az enyhe oxidatív stressz megvédheti a szervezetet a fertőzésektől és a betegségektől. Az oxidatív stressz krónikus gyulladást okozhat. A fertőzések és sérülések kiváltják a szervezet immunválaszát. A makrofágoknak nevezett immunsejtek szabad gyököket termelnek, miközben harcolnak a behatoló baktériumok ellen. Ezek a szabad gyökök károsíthatják az egészséges sejteket, ami gyulladáshoz vezethet.


hunprobalazs