Hogyan dolgozzuk fel a gyászt?

A gyász egy veszteség, melyet közeli családtagoknak, barátoknak vagy ismerősöknek nagyon nehéz lehet feldolgozni, ha egy olyan személy elvesztéséről van szó, aki közel állt hozzájuk.

A gyász feldolgozása az életünk részét képezi, viszont azt kell mondanunk, hogy az egyik legnehezebb feladat közé sorolandó. Amennyiben egy olyan személyt veszítünk el, aki közel állt hozzánk, mindennapi részese volt az életünknek, akkor azt sokkal nehezebben tudjuk elfogadni. Így nagyon váltakozó érzéseket generálhat, mint pl. szorongás, rosszkedv, depresszió. Sajnos egy nagyon hosszas folyamatról kell beszélnünk, ugyanis azt űrt, amik egy szeretünk hagy maga után elég nehéz betölteni. Viszont a gyász, és a hasonló érzések nem csak egy haláleset következtében alakulhat ki. Ugyanis az életutunk során számos olyan dolog van, mellyel meg kell küzdenünk. Ilyen nagy változásokat hozhat az életünkbe a válás, egyes esetekben a szülőktől való elválás, költözés, család szétszakadása egy külföldi munka kapcsán, munkanélküliség, vagy akár a nyugdíjazás is. Ugyanis ezek mind súlyos veszteségek az életünkben, melyet lelkileg csak nagyon nehezen tudjuk feldolgozni.

Egy-egy ilyen kritikus időszak akár hónapokig is elhúzódhat. Ám mégis csak azt kell mondani, hogy a legmegrázóbb, amikor a halállal kell szembe néznünk. Ugyanis a gyász egy súlyos és komplex lelki folyamat. Melynek következtében az elszenvedőnek a lelki és fizikai egyensúlyára is kihatással lehet. A gyászolást mégis az élet egy természetes, ám igen megterhelő időszakának tekintjük. Amely abban az adott időszakban képes minden mást maga mögé taszítani. Minden ember másként gyászol, van aki magába roskad, és van aki sokkal jobban keresi a társaságot. A gyász feldolgozása akár egy évet is felemészthet.


hunprobalazs