Hogyan étkezzünk egészségesen?

A paleo diéta a 21 században igen felkapott, amely cseppet sem meglepő, ugyanis egy olyan gasztronómiai irányzat, amely célja a paleolit korban élő ember táplálkozásának követése. Sokkal inkább nevezhető életmódnak, mint diétának. A paleolit táplálkozás célja az úgynevezett civilizációs betegségek elkerülése. Tarts velünk és tudj meg többet!

A paleo készítmények mind minőségi termékek és 100%-ban természetes alapanyagokból készülnek. A paleolit diéta szerzőnként némileg eltérhet, de az alapelv mindenhol megegyezik. Többek között eltérést jelenthet a hozzáadott só használata, vagy a zab fogyasztása is. De a paleolit étrendre kifejezetten jellemző a magas fehérjetartalom (19-35%), a magas zsírtartalom (28-58%) és az alacsony szénhidráttartalom (22-40%). Többek között a paleolit étrend rendelkezik, egy tiltó listával is melyet minden követőnek be kell tartani a helyes táplálkozást érdekében. Ugyanis nem megengedett ételek közzé, azokat sorolják, melyek a paleolit korban élő ember sem fogyasztott.

Ide tartoznak a gabonafélék (búza, árpa, rozs, kukorica, rizs), a tej és tejtermékek, a növényi olajok és a transz-zsírok pl. margarin. De ezen felül még minden olyan készétel fogyasztása is tilos melyben a fent szereplő alapanyagok előfordulhatnak. A paleo étrendet követők nem kell, hogy lemondjanak a finom ételekről, csak a hagyományos ízektől kell, hogy elrugaszkodjanak. A paleo ételek lényege az egyszerűségben rejlik, vagyis a húsokat párolják, vagy grillezik, a zöldségeket viszont a legtöbb esetben nyersen fogyasztják. A panírozott húsok szerelmeseinek nem kell lemondaniuk a paníról, hiszen tojást fogyaszthatnak, a fehér lisztet pedig kiválthatjuk a csonthéjasokból készített őrleményekkel.


hunprobalazs