Hogyan fagyasszunk le bármit megfelelően

A tartósításnak manapság egyre nagyobb figyelmet szentelünk, de a legegyszerűbb és legközvetlenebb módja annak, hogy frissen tartsa, élelmiszereit már biztosan a konyhájában van, és hűtőszekrénynek hívják. Míg az egész fagyasztási folyamat elég egyszerű, a sajátosságai igen trükkösek lehetnek.

Kezdjük néhány alapszabállyal: soha de soha ne fagyasszon semmit üvegben, csak akkor, ha az kifejezetten fagyasztó-biztos üveg. Aztán soha ne használjon forró vizet olvasztásra, legyen az paradicsomszósz, nyers hús, húsleves vagy akár petrezselyem. Ha forró vízben olvaszt, azt kockáztatja, hogy az ételnek megváltozik a textúrája és az íze is. Mindig fontolja meg a fagyasztási hőmérsékletet, például ne hagyja a spagetti szószt a hűtőben egész éjszakára, még akkor sem, ha húsmentes. Ha érdekli a gyümölcs alakja, és epret szeretne felhasználni később, például tortához, akkor nincs más dolga, mint betenni őket egy tepsibe, és lefagyasztani néhány órára, majd bedobni egy fagyasztó zacskóba. Ily módon fagyás közben nem fognak egy hatalmas darabbá fagyni, aminek szétválasztásához jégcsákány szükséges.

Ha zöldségekről van szó, mossa meg őket, és vágja fel akkorára, amekkorára főzni szokta. Ha leveles zöldségekről van szó, amik puhává válnak főzés közben (mint a zucchini, tök, padlizsán, paradicsom), azokat csak dobja be egy mélyhűtő zacskóba nyersen. Mint mindig most is távolítson el annyi levegőt, amennyit csak tud, így a zöldségek 2-3 hónapig elállnak. Amennyiben húsokat, vagy halakat szeretne tartósítani ismét a zacskók a barátai. A legideálisabb erre a célra a vákuumzáró zacskó, mert abban kevesebb a levegő, és kevesebb nedvességet fog veszíteni, ha kiolvasztja. Így a hús és a hal akár 3-4 hónapig is eláll, a csirkehús pedig 6 hónapig. A szószokat is érdemes fagyasztózacskóban tárolni, és így azok is tartósak lehetnek 3-4 hónapon át.


hunprobalazs