Hogyan fejlődött a madarak agya

Az evolúciós biológusok és paleontológusok nemzetközi csapata rekonstruálta a madár agyának evolúcióját a dinoszauruszok, a kihalt madarak, például az Archeopteryx és a Nagy Auk, valamint a modern madarak agymennyiségeinek hatalmas adatkészlete alapján.

A Current Biology folyóiratban online közzétett tanulmány rámutat arra, hogy a krétakor végén a tömeges kihalás előtt a madarak és a dinoszauruszok hasonló agyméretekkel rendelkeztek. A kihalás után az agy-test méretarány drasztikusan eltolódott, mivel egyes madártípusok robbanásveszélyes sugárzásnak voltak kitéve, hogy újból elfoglalják a kihalt csoportok által felszabadult ökológiai teret. “Az egyik nagy meglepetés az volt, hogy a kis testméret fontos tényezővé vált a nagy agyú madarak fejlődésében” – mondta Dr. Daniel Ksepka, a Bruce Múzeum tudományos kurátora és a tanulmány vezető szerzője. “Sok sikeres madárcsalád aránylag nagy agyat fejlesztett ki azzal, hogy kisebb testméretre csökkent, míg agymérete olyan maradt mint nagyobb testű őseikhez.”

Annak megértése érdekében, hogy a madár agya hogyan változott, 37 tudósból álló csapat CT-vizsgálati adatokat használt, hogy egy madarat és egy dinoszauruszt vizsgáljon, amelyekhez nagy adatbázist kombináltak. Ezután elemezték az agy-test algometriáját: az agy méretének skáláját hasonlították össze a testmérettel. “Nincs egyértelmű vonal a fejlett dinoszauruszok és a primitív madarak között” – jegyzi meg Dr. Amy Balanoff, a Johns Hopkins Egyetem társszerzője. „Az olyan madarak, mint az emuk és a galambok ugyanolyan agyméreteket mutatnak, mint amire számíthatnánk az azonos testméretű theropod dinoszauruszok esetében, és valójában néhány olyan fajnak, mint például a moa a vártnál kisebb agya van, ami igazán meglepő.”


hunprobalazs