Hogyan gondozzuk az orchideánkat?

Mára már Magyarországon is egyre jobban elterjedt növénynek számít az orchidea. Nagyon közkedvelt növény, hiszen csodás virágokkal ajándékoz meg bennünket, ha megfelelően gondozzuk.

Rengetegféle orchidea fajta létezik, és azt sem mondhatjuk rá, hogy nagyon igényes növény csak tudni kell velük bánni. Az orchidea eredeti élőhelye az őserdőkben, fákon található. Ezt az ideális környezetet kell vissza adni számára, ahhoz, hogy kellően jól érezze magát és ne menjen tönkre egy-két hónapon belül. Heti egy alkalommal bőven elég meglocsolnunk, de onnan tudjuk legjobban leellenőrizni, hogy mikor van szüksége folyadékra, ha megfigyeljük a növény léggyökereit. Amikor szürkés színűre változnak, akkor igénylik a locsolást. Arra nagyon oda kell figyelnünk, hogy semmiképp se maradjon a növény alatt víz, mert akkor könnyen kirothadnak a gyökerei és elpusztul a növényünk. Lány vizet, legjobb esővizet alkalmazni a locsolására. Időközönként végezhetünk párásítást is a leveleinél, amely által csak még jobban fogja érezni magát.

Az orchidea nagyon fény igényes, de arra ügyelnünk kell semmiképpen sem kerüljön a tűző napra. Az neki a legjobb, ha olyan helyre helyezzük, mint pl. ablakpárkány, ahol a reggeli nap éri, és a délutáni tűző naptól már árnyékba kerül. Az orchidea számára legideálisabb hőfok számára a 18-24 C fok között van. A 18 C fok alatti szobahőmérséklet már hidegnek számít, melyben már nem érzi jól magát. Melyet onnan észlelhetünk, hogy leáll a fejlődése, a bimbókat pedig eldobálja. Általában az orchideákat átlátszó műanyag cserepekben árusítják, de ennek csak a fejlődési időszakban van szerepe. Megvásárlást követően már nem lényeges, hogy milyen kaspóba helyezzük őket, lehet műanyag, kerámia, vagy akár fém is.


hunprobalazs