Hogyan hat a koffein a szervezetünkre?

A mai rohanó világban sokan el sem tudják képzelni a reggelt egy jó erős napindító kávé nélkül. De vajon tisztában vannak azzal, hogy milyen hatással van a szervezetünkre a koffein? És hány csésze kávé a megengedett egy egészséges szervezet számára?

Amennyiben olyan italokat vagy ételeket fogyasztunk, melyek koffeint tartalmaznak az a véráramba jut és azt követően összehúzza vérereket és többek között az úgynevezett adenozint is befolyásolhatja. Az adezonin felelős a fáradság, álmosság, ébrenlét és az alvás szabályozásáért. A koffein fogyasztását követően a szervezetünkben ezt az anyagot blokkolja és ennek köszönhetően ébernek érezzük magunkat. A koffein a szervezetünkben adrenalint és kortizolt szabadít fel, melytől megemelkedik a vérnyomás, illetve felgyorsul a szívverés és az anyagcsere is. Ezen felül a koffein vízhajtó hatással is rendelkezik. A gyógyszeriparban is sokat használják a koffeint, leginkább legtöbbet a fejfájás esetén ajánlják. Egy presszókávéban akár egy fájdalomcsillapítónyi koffein mennyiség is előfordulhat.

Azok, akik rendszeresen fogyasztanak kávét könnyebben őrzik meg a szellemi frissességüket. Ám olyan is előfordulhat, hogy valaki koffein függőségben szenved, ilyen esetekben a szervezet fáradékonysággal, fejfájással, hasmenéssel, gyakori vizeléssel, szédüléssel és ingerlékenységgel jelzi a problémát, amely a koffein hiányából merül fel. A koffeinfogyasztásnak a jótékony hatásai mellett, hátulütőit is ismerjük. Az egyik legfontosabb tudnivaló a koffein fogyasztás esetén, hogy figyeljünk oda, hogy ne lépjük túl az ajánlott fogyasztási mennyiséget. Egy felnőtt férfi számára a napi ajánlott mennyiség maximum 300 gramm. A nők számára ez valamennyivel kevesebb, kb. 200 gramm.


hunprobalazs