Hogyan kezeljük az orrüreg fertőzést?

Az üregek levegővel töltöttek, amelyek körülveszik az ember orrát. A homlokban, az arcon és a szemek közelében vannak jelen. Amikor a szinuszok, vagy orrüregek tiszták, a nyálka könnyen lefolyik az orrból, kiüríti a szennyeződéseket és a baktériumokat. Szinuszfertőzés akkor következik be, amikor a nyálka csapdába esik, így a vírusok, baktériumok vagy gombák könnyebben növekedhetnek a nedves és stagnáló környezetben.

A szinusz fertőzések fájdalmas és irritáló tüneteket okozhatnak. Az orrspray-ket gyakran használják az orrjáratok duzzanatának és torlódásának csökkentésére. Azonban az orrspray-k bizonyos típusai esetén vigyázni kell, mert ha egy egyéb hozzászokik az orrspray-hez, miután nem használja azt elvonási tünetei lehetnek. Az oximetazolin (Afrin) alkalmazása túl sokáig ronthatja a szűk keresztmetszetet, így az emberek nem használhatják őket a csomagoláson feltüntetett időtartamnál hosszabb ideig. Vannak kortikoszteroid orrspray-k, mint például a triamcinolon (Nasacort), amely kapható a patikákban. Ezek a spray-k segítenek csökkenteni a szinusz gyulladást és duzzanatot, és biztonságosak, ha egy személy az orvos által íratja fel őket.

Az emberek párásítót használhatnak a levegő nedvességének hozzáadására. Az extra nedvesség elősegíti a szárított nyálka lágyítását, így könnyebben áramolhat és csökkentheti a torlódásokat.  Egy 2016-os tanulmány megállapította, hogy az orr öntözést használóknak kevesebb fejfájásuk volt, és kevésbé valószínű, hogy OTC-gyógyszerekre lesz szükségük, mint azoknak, akik nem. Az orr öntözéshez az emberek használhatnak egy edényt, amely egy kis kifolyóval ellátott tartály. Fontos, hogy ne használjon vizet közvetlenül a csapból ehhez az edényhez. Az orrkörnyezet nem tudja megölni a baktériumokat a csapvízből, így a csapvízzel ellátott edény használata súlyosbíthatja a fertőzést.


hunprobalazs