Hogyan közöljük a kistestvér érkezését?

Bizonyára azzal mindenki tisztában van, hogy egy ilyen hír közléséhez meg kell találni a tökéletes időzítést, ugyanis nagyon nem mindegy, hogy mikor és hogyan jelentjük be a szeretteinknek, vagy éppen a gyermekünknek, hogy bővül a család.

Sokan állítják, hogy egy kistestvér érkezése igen nagy változásokat hozz a család életében, ám sokkal inkább mondhatjuk azt, hogy a nagyobb testvér életére lesz kihatással. Többek között ezért is kell időben felkészíteni az őt ért változásokra. Persze a gyermek reakciója nagyban függhet attól, hogy milyen idős, hogy a terhesség hányadik hetében járunk, illetve, hogy hogyan közöljük a hírt. Amennyiben egy viszonylag nagyobb gyermekről van szó, akkor a szülőknek könnyebb dolguk van. Ám egy kisebb gyermeknél sokszor esnek abba a hibába, hogy nem foglalkoznak vele időben, ugyanis azt gondolják, hogy még túl kicsi hozzá. Ez a legrosszabb amit tehetünk, ugyanis a gyermekek már 1-2 éves korokban is nagyon sok mindent megértenek. Sokszor nem is kell nekik magyarázkodni elég egy-egy gesztus, vagy egy mozdulat.

Ezért a pszichológusok legtöbbször azt szokták javasolni, hogy már egészen a terhesség elején közöljük a nagy tesóval a kis jövevény érkezését. Így lesz elegendő ideje arra, hogy akár nehezebben is de elfogja a hírt. Ha egészen pici gyermekről van szó, akkor értelemszerűen az ő korához képest érdemes becsempészni az életébe a tesókérdést. Nem biztos, hogy ezek a csöppségek látványosan fognak érdeklődni a kistesó iránt, ám amikor megérkezik, akkor minden világossá válik számára. Amennyiben 3-4 éves a nagy tesó, akkor sokkal óvatosabban kell közölnünk a hírt, mivel ez az a kor, mikor így is nagyon sok változáson mennek keresztül. Amit pedig semmiképpen se tegyünk, hogy tilalmakat vezetünk be, a kistesó érkezésére hivatkozva. Pl. a pelus elhagyását.


hunprobalazs