Hogyan NE neveljünk gyermeket?

Számtalan könyv született már a gyereknevelés témájában. Ha az ember felnyit egyet-egyet, sokszor szörnyülködve tapasztalja, hogy már az első oldalon leírtak is szöges ellentétben állnak mindazzal, amit addig a pontig tettek.

Ilyenkor jön a pánik, a kétségbeesés, az önmarcangolás, vagy – ami még rosszabb –, a hamis önigazolás, hogy mi tévedhetetlenek vagyunk és az ilyen könyveket amúgy is mindig olyanok írják, akiknek sosem volt saját gyerekük. Persze, mint minden területen, nyilván a nevelés és pedagógia terén is születtek sikeres, megszívlelendő tanácsokat és hasznos információkat tartalmazó irományok, valamint kevésbé, illetve méltatlanul sikeres könyvek is, amelyeket felesleges komolyan venni. Néhány egyszerű szabály betartásával azonban elkerülhetjük az „évszázad legrosszabb anyukája vagy apukája” cím elnyerését! Ha van valami, ami gyermeknek és felnőttnek egyaránt fáj lélekben, akkor az a megszégyenítés! Soha ne próbáljuk meg azt éreztetni csemetéinkkel, hogy ők bármilyen szempontból is rosszabbak, butábbak vagy haszontalanabbak lennének másoknál! Az egyik legrosszabb dolog amit tehetünk ilyen esetben az az, hogy a gyermeket csúnyán lehordjuk, majd hozzátesszük, hogy bezzeg a szomszéd Gizike mindig színjeles, eminens tanuló volt, miért nem tud ő is olyan lenni.

Ha ezt még tetézzük azzal, hogy mindezt mások előtt tesszük és többször megismételjük ezt a „gyakorlatot”, akkor szinte borítékolható, hogy gyermekünkből soha nem lesz egészséges lelkületű felnőtt, ugyanis nagy eséllyel önbizalom-hiányos lesz, aki vagy folyton megfutamodik a nagyobb kihívások elől, vagy pedig kisebbségi komplexusban fog szenvedni, amelyet viszont az emberek gyakran a tettetett magabiztosság mázába burkolnak. Vigyázzunk tehát a szavainkra, hiszen a gyermek számára az általunk kimondott vélemény igen gyakran önbeteljesítő jóslatnak minősül! Az a kiskorú, aki a formálódás éveiben sokszor hal becsmérlő szavakat, a későbbiekben hajlamos lesz túlságosan is keveset gondolni magáról, még akkor is, ha történetesen egy értelmes, intelligens felnőtté válik is!


hunprobalazs