Hogyan neveljük a folytontermő balkonepret?

A tavasz eleje az eperszezon, ami sajnos nem tart túl sokáig. Ám van egy típus, mellyek egészen októberig is friss eperhez juthatunk. A földiepernek van egy folytontermő fajtája, ráadásul olyan is van, ami a balkon is nevelhető.

A folytontermő balkoneper egy különleges és igen szép kis növény. Elég belőle négy vagy öt tő ahhoz, hogy májustól októberig némi eperhez jussunk. Néhány tő már egy desszerthez elég adagot terem, ráadásul akár naponta lehet leszedni róla néhány érett, piros szemet. A folytontermő balkoneper nem csak hasznos, de szép is, így akár dísznövénynek is alkalmas. A termése nagyon finom, édes, tömény eperíz. A szupermarketek növényösztályán vásárolt tövek közül a nagyobb cserépben tárolt, dúsabb töveket részesítsük előnyben, mert ezek nagyobb valószínűséggel fognak gyorsan teremni. A termesztése nagyon egyszerű. A megvásárolt növényt minden esetben át kell ültetni egy nagyobb cserépbe.

A cserép minél nagyobb, annál jobb. A folytontermő balkoneper számára az agyagos tőzegkeverék a legideálisabb. Az általános virágföldek általában nem jó minőségűek. Virágokhoz, zöldekhez még jók, de arra nem mindegyik alkalmas, hogy finom eper teremjen bennük. Öntözésénél arra kell figyelni, hogy a mérsékelt éghajlatot szereti, közepes csapadékkal, tehát a földje ne legyen soha száraz, és ne legyen soha túl sáros. A növény napos helyen kell ttartani, minimum a délelőtti napsütésre szüksége van. Télen nyugodtan kint lehet hagyni, de télen is vigyázni kell, hogy ne száradjon ki a földje. A következő tavasszal mindig ültessük friss fölbe. Ilyenkor a töveket szét is ültethetjük újabb cserepekbe, így szaporítani is lehet. A folytontermő balkoneper nem kényes, de ha nagyon finom és sok gyümölcsöt szeretnénk, törődést igényel.


hunprobalazs