Hogyan távolítsuk el a tintafoltokat a ruhákról?

Az alkoholos filctollakból, golyóstollakból és mosható markerekből (amelyekről utólag kiderül, hogy mégsem olyan moshatók) származó tintafoltok gyakran alkohollal távolíthatóak el. Az eltávolításukról most többet tudhat meg.

Ugyanez az alkoholos kezelés ruhákra, bőr felületekre és műbőrre is vonatkozik. Nem szabad viszont velúrra használni. Ha velúron vagy más, nem bőr felületen tintafoltok jelennek meg, vigye ezeket inkább a tisztítóba. A farmer, ing és egyéb mosható ruha esetében a tisztítást elvégezheti úgy, hogy a ruhát mosás előtt fehérítőben áztatja, majd megszárítja. Ne tegye a szárítógépbe viszont addig, amíg nem látja, hogy valóban eltűnt-e a folt. A szárító magas hője miatt a folt visszatérhet. A legjobb eredmény elérése érdekében próbálja meg eltávolítani a tintát, amíg még nedves, vagy a lehető leghamarabb. A friss tintafoltok könnyebben eltávolíthatók és általában könnyen jönnek ki, míg az idősebb foltok ismételt kezelést igényelhetnek. A bőr porózus, és a folt mélyen behatolhat a bőrbe.

Ha egy bőrből készült ruha, például egy bőrdzseki vagy bőszoknya foltos lesz, akkor fontolja meg, hogy az áru használható lenne-e sötétebb árnyalatban, hogy a festés által eltakarja a foltot. Az állandó tintát nem lehet a bőrből eltávolítani anélkül, hogy a ruhadarab megsérülne. Professzionális vegytisztítók vagy cipőjavító üzletek festhetik viszont  a bőrt. Ha a tinta tehát semmiféleképpen nem fog kijönni, fontolja meg a ruhadarab sötét színűre való festését, vagy valamilyen díszítést, például tapaszt, szalagot vagy gombot is helyezhet a foltra, vagy megengedheti gyermekének, hogy új mintát készítsen az egyedi megjelenés érdekében. Ha minden más kudarcot vall, akkor az adott ruhadarab jó lesz a gyerekeknek játszani, vagy esetleg később portörlésre is használható lehet, ha már nem lehet segíteni rajta.