Hogyan vágjuk fel szépen a sült csirkehúst?

A sült csirkehús a legnépszerűbb eledelek közé tartozik az európai kultúrában. Mind az éttermekben, mind pedig a magánlakásokban előszeretettel készítik, általában nagyobb, ünnepibb alkalmakkor, vagy vasárnapi ebédre, de néha a hétköznapokban is. A csirke azért is közkedvelt étel, mert egészségesebb a többi húsnál és nem tartalmaz annyi koleszterint, mint például a disznóhús.

Nagyon autentikus, amikor az ember egészbe süti meg a csirkét. Nincs is annál étvágygerjesztőbb látvány, amikor kiteszik elénk az asztalra és csillog a rá öntött páclétől és még a szaga is terjeng a levegőben. Ilyenkor már mindenki maga elé képzeli a szépen kirakott szeleteket, mellette a körítéssel. Azonban az egészet elronthatja, ha a levágott szeletek nem lesznek szépek. Ez nemcsak az esztétika, hanem az íz miatt is fontos. Sokkal jobban esik, ha a szeletből levágott darabka minden részt tartalmaz, a ropogós szélétől elkezdve a puha közepéig. Sokan itt rontják el az egészet: nem tudnak húst szeletelni. Ezen egyszerű oknál fogva megtörténhet, hogy az olyan vendégeknek, akik adnak az ilyenekre, nem fog jól esni az étel. Ezért tanácsos elsajátítani olyan módszereket, amelyekkel gyerekjáték lesz egy egészen nagy csirke felvágása is.

Nem is gondolná az ember, hogy mennyire kis dolgon múlik az egész. Ha már megsült az étel, az emberek rögtön neki szoktak állni és felszeletelni. Holott, ha hagyjuk legalább 15-20 percet állni, még nem hűl ki, hanem pont fogyasztható lesz, állaga pedig alkalmassá válik arra, hogy felvágjuk és szépek maradjanak a szeletek. Ezt minden hús felvágásánál lehet alkalmazni. Azonban, ha egész csirkéről beszélünk, akkor még tehetünk valamit, hogy a szeletek valóban jól mutassanak, mégpedig azt, hogy a vágást a combjainál kezdjük. Ha ezektől megváltunk, már egy sokkal egyenletesebb felületet kapunk, amely alkalmas a további szeletelésre.


hunprobalazs