Hogyan válassz pórázt a kutyádnak?

Pórázt választani egészen addig a világ legegyszerűbb dolgának tűnik, míg meg nem látjuk a választékot. Mivel ez a kutyatartás egyik legfontosabb eszköze – sétán kívül a kutya tanításához is használjuk -, fontos szerepe van az állattal kialakított kapcsolatunkban is. Pórázok léteznek szinte minden méretben, anyagban és fazonban, de vajon melyik a legjobb a mi kutyánknak?

[adsense_id=”1″]

20 kg alatti kutyáknak a vékony nylon póráz használatát javasolják. Ezek a legelterjedtebb változatok, strapabíró anyagból készülnek, olcsók és a szivárvány összes színében kaphatók. Ha a kutya 5 kg-nál is kisebb, érdemes kipróbálni a macskapórázt, ami még vékonyabb és kisebb a súlya, így viselése kevésbé okoz stresszt az állatnak.

20-40 kg között szélesebb pórázt és hámot is használjunk, mivel az ekkora termetű kutyák már képesek nagyobb erővel húzni. A nyakörv éppen ezért nem tanácsos az ő esetükben, mert fullaszthatja az állatot. Különösen ellenjavalt a boxerek és bulldogok esetében.

Az ennél nagyobb testű kutyákhoz a legjobb választás a bőr póráz és hám használata. Ezek tartós anyagok, idővel ráadásul megpuhulnak, így még kényelmesebbek is. A legjobb minőségű bőr pórázokat sokszor online lehet megrendelni, ezért érdemes átböngészni a kínálatot.

A lánc semmilyen szempontból nem ideális. Egyrészt drága, másrészt – és ez még fontosabb -, sérülést okozhat a kutyának. Ha beleakad a szájába, felsértheti azt vagy a kár a fogát is kiverheti. Ugyanakkor a gazdára nézve is balesetveszélyes, könnyen beleszorulhat az ujjunk és ha a kutya hirtelen megrántja, már meg is történt a baj.


hunprobalazs