Hogyan válasszuk ki a legzamatosabb dinnyét?

A görög- és sárgadinnyét szinte mindenki szereti. A kicsiktől a nagyokig mindenki vágyik megkóstolni a nyár édes, lédús hírnökét, mely már júniusban megjelenik a piacokon. Hozzátartozik a meleg délutánok sziesztáihoz, ahogy a strandolás szoros tartozéka is a fagylalt mellett. Kellemes élményt jelent családi- és baráti összejöveteleken, jóízűen beleharapva frissít és feltölt energiával.

A dinnye kedvelői nem restek utánajárni, hol kapható a legfinomabb gyümölcs. A görög- és sárgadinnye választéka Magyarországon óriási, kérdés az, kinek melyik fajta felel meg. A gyümölcsök közül kiválasztani a legzamatosabbat, nagy kihívás, hisz elsőre gyakran nem látni, melyik az érett vagy éretlen példány. Hogyan válasszuk ki a legzamatosabb dinnyét? Nos, több módszer is kínálkozik. A hagyomány szerint kopogtatással megállapíthatjuk, milyen állapotban van a kiszemelt gyümölcs. Ha kongó hangot hallani, akkor jó, de ha már kissé mély és öblös, valószínű, hogy túlérett, kásás állagú portékával van dolgunk. Az őstermelők általában tapasztalt emberek, akik szívesen segítenek kideríteni, melyik az ideális dinnye számunkra és javasolni fogják, hogy csak a minden szempontból tökéletes egyedhez ragaszkodjunk.

Mielőtt vásárolni mennénk, érdemes végiggondolni, hol szerezhető be a legjobb minőség. A boltokban megvehető gyümölcsről kevesebbet tudni, mivel már másodkézből származik. A nagykerben vagy a piacon kapható dinnyék sokkal árulkodóbban a termesztés körülményeit illetően, hisz maga a termelő viszi piacra, akinek érdeke, hogy a vásárló elégedett legyen. A görögdinnyék közül a hosszúkásak a legédesebbek a tapasztalatok szerint, de a kerek fajták közül is azt kell választani, amelyiknek a szára már szivacsos, elszáradt. A kopogtatás árulkodó jel lehet, de érdemes kikérni az árus véleményét, aki már tapintásra is tud véleményt alkotni a kiszemelt gyümölcsről. A sárgadinnyék esetében a szín és az illat mérvadó; ha zöldes csíkokat veszünk észre a felületen, akkor még éretlen a dinnye, ha illata jól érzékelhető, akkor viszont ideális. A túlérett példányok aromája már kevésbé intenzív, így vigyázzunk a választásnál! A sárgadinnye jellemzője, hogy leszedett állapotban képes továbbérni, így nem baj, ha még nem teljesen érett, amikor megvettük. A legzamatosabb dinnye kiválasztása nem kis feladat; időt és tapasztalatot igényel, hogy a megfelelőt vigyük haza. Rendkívül egészséges, megéri a strapát és az utánajárást, hisz óriási vitaminbomba amellett, hogy hidratálja a szervezetet. A lédús gyümölcs méregtelenít is, hűtve ajánlató nyáron minden napra gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Bármennyi megehető belőle, hisz nagy része víz. Gond nélkül fogyasztható akár kilószámra is.


hunprobalazs