Hogyan válasszunk színt a helyiségeknek?

A megfelelő színek kiválasztásával nagymértékben feldobhatjuk lakásunk összképét, azonban ha meggondolatlanul festegetjük ki otthonunkban a különböző helyiségeket, akkor a legmodernebb és legízlésesebb berendezéssel sem sikerül majd korrigálnunk a hibánkat. Ne becsüljük alá a színek erejét, a helyes színválasztás ugyanis segíthet elrejteni a lakás hiányosságait, ugyanakkor kiemelhetjük vele otthonunk előnyös részeit is!

Mindenekelőtt, fontos eldöntenünk, hogy milyen hangulatot szeretnénk teremteni az adott helyiségben! Vannak színek, amelyek energiát sugároznak, mások nyugtatóan hatnak a közérzetünkre, megint mások pedig akár fel is vidíthatnak minket. Az egyik legfontosabb dolog, amit a színek kapcsán érdemes észben tartanunk az, hogy egyszerre ne használjunk többet két hangsúlyos színnél! Természetesen kicsit azért lehet játszani a színekkel, példának okáért, attól, hogy ugyanazt a két színt alkalmazzuk a kis és a nagyszobában is, az árnyalatok még különbözhetnek. Gyakori jelenség, hogy kikeverésekor a kiválasztott szín mesésnek tűnik, a falra festve azonban már nem annyira szimpatikus. Ez általában olyankor fordul elő, amikor figyelmen kívül hagyjuk az adott helyiség megvilágítását és fekvését, hiszen ugyanaz a szín teljesen más hatást kelt neonfényben, sárgás villanyfényben, vagy természetes megvilágításban.

A színekkel akár a hőérzetet is befolyásolhatjuk. Az olyan meleg színek, mint a piros, a narancs vagy a sárga hatására, akár két-három fokkal is emelkedhet a hőérzet, a lila, a kék és a zöld pedig ugyanennyivel csökkentheti a hőérzetet. A színek lelkiállapotunkat is befolyásolhatják, a sárga például élénkítő, a narancs felvidító, a piros pedig akár szexuális töltetű is lehet, de legalábbis mindenképp aktivitásra ösztönző, éppen ezért az olyan helyiségekben, ahol az elsődleges cél a pihenés, nem a legjobb ötlet alkalmazni. A hálószoba falait érdemes kékre festeni, ez a szín ugyanis elősegíti a nyugtató, pihentető alvást. A fehér tisztaságot és eleganciát sugall, a zöld, a kékhez hasonlóan ellazít, a barna pedig más színekkel kombinálva biztonságot fejez ki.


hunprobalazs