Hogyan vegyük rá a gyermeket, hogy egyen?

Minden szülő rémálma, amikor a kisgyermeke nem akar enni és a mindennapi rutin szerű cselekvés egy kész rémálommá válik. Vajon mit tehetünk ennek elkerülése érdekében?

Nagyon sok gyermek igen válogatós, amely többek között annak is lehet a következménye, hogy sokkal jobb módban nevelkednek, mint anno a nagyszüleink, vagy a dédszüleink akikre még cseppet sem volt jellemző a válogatás. Nagyon sok anyát megvisel az, ha lássa, hogy a gyermeke nem hajlandó enni. Ugyanis egy-egy fogás elkészítése általában nem öt percet vesz igénybe, majd szomorúan tapasztalhatja, hogy a gyermeknek ez sem nyerte el a tetszését. Az egyik legnagyobb hiba, melyet szülőként elkövethetünk, hogy rászoktatjuk a gyermeket, hogy számára mindig külön készítünk ebédet, vagy akár vacsorát. Nyilván itt nem a 10 hónapos csecsemőről beszélünk, aki még nem tudja leszopogatni a csirkecombot. Viszont később érdemes észben tartani, hogy mindenkinek az lesz a legjobb, ha egyformán finom és egészséges ételt fogyaszt a család apraja és nagyja.

Érdemes szem előtt tartani, hogy vannak olyan ételeket, melyeket a gyerekek valamilyen oknál fogva egyszerűen zsigerből nem szeretnek, viszont elmondhatjuk róluk, hogy nagyon egészségesek. Ilyen pl. a spenót, máj, padlizsán, paradicsom, stb. Ám bevethetünk olyan trükköt, hogy ezeket az ételeket nem tisztán tálaljuk, hanem sokkal inkább valami olyannal együtt, melynek köszönhetően már nem válik teljesen kivehetővé az étel íze, vagy esetleg tudomást sem vesznek arról, hogy elfogyasztották azt élelmiszert, amit éppen nem szívesen fogyasztanak. Ezen felül még van egy nagyon fontos szabály. Nem szabad hagyni, hogy a gyermek a napi kalóriaszükségletét folyamatos nassolással nyomja el. Ugyanis akkor nem érzi az éhséget, és tényleg nem lesz hajlandó elfogyasztani a főt ételt.


hunprobalazs