Hol vannak a szupercivilizációk? Avagy a szupercivilizációk nyomában

Először is tekintsük végig, milyen lépéseken keresztül jutunk el egy szupercivilizáció kialakulásához. Feltételezem, hogy olvasóim ismerik a Drake formulát, ezért csak a kiegészítéseimet írom le.

 1. 13,7 milliárd éve az ősrobbanással indult a világegyetem története.
 2. Ekkor a világegyetem anyagát szinte kizárólag hidrogén és hélium alkotta. Több csillaggenerációnak kellett születnie és szupernóva robbanással elpusztulnia, hogy kellő mennyiségű nehéz elem keletkezzék. Tehát az első Föld típusú bolygók 6-8 milliárd (!) éve alakulhattak ki!
 3. A Földön 4,5 milliárd év kellett, hogy kifejlődjön egy értelmes élőlény. Nézzük meg a fontosabb lépcsőfokokat:
  – Kezdeti feltételek: folyékony víz alakul ki, tehát a hőmérséklet 0-100 °C között van, a légkör főleg CO2, ammónia, metán keveréke lehetett.
  – Kialakul az élet, megjelennek az egysejtűek,
  – átalakítják a légkört, kialakul a mai Oxigén és Nitrogén légkör,
  – a légkörben kialakul az ózonréteg,
  – csökken az üvegházhatás, a Föld évmilliókra befagy, az élet szinte eltűnik,
  – a Napsütés erőssége folyamatosan nő (és ez a folyamat még folytatódik), valamint a vulkánok hatásaképpen nő az üvegházhatás, ennek következtében kiolvad a föld,
  – kialakulnak a többsejtűek,
  – az élet elterjed a szárazföldön,
  – kialakulnak a gerincesek,
  – megjelennek és elterjednek az emlősök,
  – megjelenik a Homo Sapiens.

Most nézzünk meg néhány érdekes lépcsőfokot, amikre nincs korrekt tudományos magyarázat:

 1. Hogyan alakul ki az élet?
 2. Hogyan alakulnak ki a többsejtű élőlények?
 3. Hogyan alakul ki a tudat, az intelligencia?

Először is, ahogy írtam, el kell tellnie legalább 10 milliárd évnek az Ősrobbanástól számolva ahhoz, hogy kialakuljon az értelmes élet bárhol a világegyetemben.

Gondoljunk bele! Így is több milliárd éves lehetne egy civilizáció, ami alatt az egész galaxisunkat elfoglalhatta, benépesíthette volna!!!

Kék: Miután kialakulnak az első civilizációk, ezek száma folytonosan nő…

Zöld: a civilizációk egy része egy idő után elpusztul: természeti katasztrófában, saját magát elpusztítja, vagy esetleg egymást.

Piros: a pusztulás gyorsabb ütemű, pl. akad egy olyan civilizáció a galaxisban (ez MI – mesterséges intelligencia is lehet!), ami nekiáll elpusztítani a többit.

És mivel eddig egyetlen civilizáció nyomát sem találjuk, félő, hogy a harmadik variáció a valóság. Amiből az következik, hogy jól tesszük, ha óvatosak vagyunk.


hunprobalazs