Homokszűrés kútvízből

A homok szinte minden egyes kútvíz esetében jelen van, ez gyakorlatilag elkerülhetetlen. Magyarország területén gyakorlatilag nem fúrhatunk olyan kutat, ahol a homokkal ne kellene szembenéznünk; szerencsére ez nem jelent problémát, ugyanis a homokszűrésnek megfelelő módjai állnak rendelkezésre.

A kutak többségében a homok csak alacsony mennyiségben van jelen, ilyenkor egy 80-100 mikronos szűrő elegendő segítséget jelent. Ez a szűrő alkalmas arra, hogy kiszűrje a lebegő homokszemeket, illetve megtisztítsa tőlük a vizet.

De sajnos előfordulnak olyan kutak, amelyek esetében a vízben lévő homok nagyobb mennyiségben van jelen, ilyen esetekben már nem elegendő a hagyományos 80-100 mikronos szűrő. Ha jelentős a homok mennyisége a kútvízben, akkor nincs más lehetőségünk, mint a speciális szűrő alkalmazása. Ilyen esetekben a speciális szűrőberendezés úgy működik, hogy bizonyos időközönként elvégezze a saját szűrőinek tisztítását is.

Tudni kell azonban, hogy a speciális homokszűrő berendezés csak olyan száraz helyen alkalmazható, ahol védeni tudjuk a fagypont alatti hőmérséklettől. Mindenképpen a fővezetékre kell csatlakoztatni – ezt az elhelyezése során figyelembe kell venni –, ugyanis csak ilyen módon biztosítható, hogy az egész házban megfelelő minőségű homokmentes víz folyjon. Biztosítanunk kell a szennyvíz kiáramlást, hiszen a szűrőberendezések kénytelenek valamilyen módon eltávolítani a felgyülemlett homokot. És természetesen villamos táplálásról és gondoskodnunk kell. Ha mindezek a feltételek rendelkezésre állnak, illetve elvégezzük a megfelelő hely kialakítását, akkor következhet a speciális szűrőberendezés telepítése. Mivel teljesen automata berendezésről van szó, így felügyeletet használat közben nem igényel.


hunprobalazs