Időjós állatok

Számos állat az időjárás-változásokra meglepő viselkedéssel, nem várt hangokkal hívják fel az emberek figyelmét. Említsünk meg néhányat ezek közül. Eső előtt a kakasok napnyugta után is kukorékolnak. Mielőtt szelesre fordulna az idő, a pókok új hálót készítenek, a macskák pedig a szőnyegeket vagy a függönyöket karmolásszák.

[adsense_id=”1″]

Esőre áll az idő, ha a békák hangosan brekegnek; a tyúkok sokára ülnek el; a szamarak a fülüket rázzák és ordítanak; a tehenek kergetik egymást; a lovak idegesek és összegyűlnek a karám sarkában; a macskák nyalogatják mancsukat, mossák pofájukat; a kutyák füvet esznek, vagy vonyítanak; a disznók nyugtalanok és hangosan röfögnek; a vakondok nagy túrásokat fúrnak; a varjak sokat kárognak, a giliszták kibújnak a földből; a tücskök hangosan zenélnek; a szúnyogok erőszakosan csípnek, a méhek a kaptárjaikban maradnak.

Zivatar lesz, ha a hangyák ide-oda rohangásznak; a harcsák a víz felszínére jönnek; a feketerigók éles hangon fütyülnek.

Rossz időben huhognak a baglyok; a gólyák és a darvak magasan szállnak, és sok madár elrejtőzik

Száraz, szép idő várható, ha: a legyek vidáman repdesnek; a szúnyogok magasan repkednek; a levelibékák kiemelkedő helyre másznak; a csirkék hangosan csipognak; a cinkék éneke messzi elhallik; a juhok vidáman legelnek.

Szép, hosszú lesz az ősz, és enyhe télre számíthatunk, ha: a vadludak későn kelnek vándorútra; a költöző madarak sokáig itt maradnak; a mezei pockok nagyon felszaporodnak.

Hosszú, kemény hideg télre van kilátás, ha: a hangyák magas bolyokat építenek; a vándormadarak korán elköltöznek; a cinkék lakott helyre húzódnak; a verebek csendben vannak; a téli álmot alvó állatok mély fészket készítenek; a házi pókok meleg helyen szőnek hálót.

A tél végét jelzik: a megszólaló pacsirták, a csiripelő verebek, a kertekből a mezőkre költöző varjak, a barlangjaikat elhagyó medvék.


hunprobalazs