Időzített bombák a házban

Jónéhány ház körüli karbantartási feladat van, aminek a tulajdonosok csak nagy nehezen állnak neki. Nincs idejük, nincs pénzük vagy csak egyszerűen nem tartják őket sürgős munkának. Azonban az időzített bombák nem várhatnak, különben még több időt és még több pénzt kell majd a helyreállításra szánni.

[adsense_id=”1″]

A ház szerkezetének legfontosabb részei érdemlik a legnagyobb figyelmet. Az alap és a falak sérülései sokszor jóval nagyobb problémát rejtenek, mint első ránézésre hinnénk. Ha a falban lévő rések átmérője meghaladja a fél cm-t, baj van. Akár az épület mozgását is jelezheti, akárcsak a ferde kémény vagy a tokjaikból szinte kieső ablakok és ajtók. Ilyenkor haladéktalanul statikus szakembert kell felkeresni.

Amíg a plafonon meg nem jelennek az első vízfoltok, a tulajdonosok egy része egyáltalán nem foglalkozik a tető állapotával. Pedig, ha a víz már betört a helyiségekbe, elkéstünk. A tetőt 5 évente célszerű ellenőriztetni, vele együtt pedig átnézni a padlást is, hiszen a problémát először ott csíphetjük el. Nézzük át a szigetelést, a kémény körüli területeket, keressünk réseket, nedves foltokat.

Ha a régi építésű házakban még az eredeti elektromos hálózat üzemel, a lehető legsürgősebben kell megoldani annak cseréjét. A több évtizeddel ezelőtt kialakított elektromos rendszerek már nem képesek kielégíteni a mai energiaszükségletet és feltehetően már rég el is használódtak. Még mielőtt tüzet okoznának, vizsgáltassuk át őket és végeztessük el a szükséges átalakításokat.


hunprobalazs