IDS vs. IPS: melyik a biztonságosabb?

Minden kibertámadás egyedi kihívást jelent: a mindenki számára egységes biztonsági megoldások ritkán hatékonyak. Két különféle módszert szoktak összehasonlítani alternatív megoldásként a fenyegetések elleni küzdelemhez: behatolás-felderítő rendszerek (IDS) és behatolás-megelőző rendszerek (IPS).

A két rendszernek sok hasonlósága van, és ugyanúgy hasznosak lehetnek, a vállalat vagy a webhely adminisztrátorainak képességeitől és sajátos igényeitől függően. Tehát mi az IDS és az IPS, és melyik a jobb közülük? Az IDS ellenőrzi a bejövő forgalmat a potenciális fenyegetések és kiberbűnözés szempontjából. Különböző észlelési módszerekkel ellenőriznek minden gyanús tevékenységet, amely veszélyeztetheti az általuk lefedett hálózatokat vagy eszközöket. A gyanús vagy tiltott művelet észlelése után a rendszer jelentést küld egy weboldalnak vagy a hálózati rendszergazdának. Az IPS proaktívabb megközelítést alkalmaz, és megpróbálja blokkolni a bejövő forgalmat, ha fenyegetést észlel. Ez a folyamat ugyanazon észlelési mechanizmusokra épül, mint az IDS, de proaktív megelőző intézkedésekkel támogatja azokat.

Első pillantásra az IPS sokkal hatékonyabbnak tűnik, mint az IDS, mert miért akarná valaki észrevenni a bejövő fenyegetéseket, amikor automatikusan megakadályozhatja őket? Az IPS egyik legnagyobb problémája az, hogy néha előfordul,  hogy tévesen ítél meg dolgokat. Ez nem fordul elő gyakran, de ha ez megtörténik, akkor a rendszer nem reagál ugyanolyan hatékonyan, mint egy emberi admin. A felismerés után az észlelt fenyegetést azonnal blokkolják, még akkor is, ha hiba történt. Ennek eredményeként a webhely funkciói letilthatók vagy eltávolíthatók a rosszindulatú felhasználók számára emberi felügyelet nélkül is.