Így állíthatod meg a csuklást

Aki sokszor és erősen csuklik, jól tudja, hogy az egészséget ugyan nem veszélyezteti – bár krónikus esetben betegséget is jelezhet -, de nagyon kellemetlen pillanatokat tud szerezni. Mindig a legrosszabbkor jön rá az emberre, leállítani pedig csak ritkán sikerül. Kivéve akkor, ha a megfelelő módszereket alkalmazzuk.

[adsense_id=”1″]

A csuklás kialakulásáért elsősorban a bolygóideg a felelős, ami a gyomortájékon is megtalálható. Amikor emésztési zavar, hasfeszülés lép fel, gyakrabban alakul ki a csuklás, de az is elég, ha túl sok levegőt nyelünk. Régi trükk a csuklás megszüntetésére a víz, de ez csak abban az esetben hat, ha nem hideg, hanem meleg vizet iszunk. Először vegyünk mély lélegzetet, majd apránként kortyoljuk el a vizet.

Sokan a cukrot használják csuklás ellen, belőle egy evőkanálnyit tegyünk a nyelvünkre, hagyjuk felolvadni, majd nyeljük le. A fülcimpa masszírozásával a torokban lévő idegekre hathatunk, ezzel is elősegíthetjük a csuklás elmúlását. Ha senki nem látja, nyelvünket is kiölthetjük, ezáltal simábban tudunk lélegezni és fokozatosan elfojtjuk a görcsös csuklást.

Az intenzív ízek, mint a csípős vagy a savanyú, arra fogják ösztönözni a testünket, hogy a csuklás helyett valami másra koncentráljon. Ha sikerül elterelni a szervezetünk figyelmét, hamarosan abbamarad a csuklás. A kapor magjainak elrágcsálásával közvetlenül a bolygóideget stimulálhatjuk, de a méz és a mogyoróvaj elszopogatását is érdemes kipróbálni csuklás ellen.


hunprobalazs