Így szabadítsd meg kutyádat a bolháktól!

A bolhák nem csak kellemetlenek az állatok számára, de veszélyesek is. Csípésük allergiás reakciót válthat ki, nyálukon keresztül pedig olyan fertőzést okozhatnak, mely súlyos vérszegénységhez is vezethet.

[adsense_id=”1″]

A legtöbb bolha elleni készítmény erős vegyszereket tartalmaz. Ezeket idős, vemhes vagy kölyök állatoknál nem is szabad használni. Bár megbízhatóak az élősködők ellen, hosszútávú alkalmazásuk akár idegrendszeri betegségek kialakulását is okozhatja, ezért nem árt velük vigyázni. De akkor mit tehetünk a bolhák ellen?

A megelőzés érdekében fekhelyüket rendszeresen – hetente egyszer – tisztítsuk, porszívózzuk. Ha a kutya a lakásban él, a szőnyegeket legalább bolha szezon idején érdemes gőzöléssel kitisztítani. A kutya bundájának ápolásához használjunk bolhafésűt, az általa kiszedett élősködőket pedig dobjuk szappanos vízbe, ahol biztosan és azonnal elpusztulnak.

Az illóolajból készült bolha elleni szerekkel vigyázzunk, kutyák számára a teafaolaj, macskák számára pedig a levendula olaja tartogat veszélyeket. Ezeket sose használjuk! Kutyáknak bolha ellen 6 citrom, 50 csepp levendula olaj és 3 bögre víz keverékéből készíthetünk keveréket, amit szórófejes flakonba tölthetünk. A bundát és a nyakörvet is fújjuk le vele, de használhatjuk a bútorokon, szőnyegeken, sőt, akár a kertben is szétpermetezhetjük. A citromfű, a menta és a cédrus olaj is hatékonyak, ezeket olívaolajjal keverjük el. Soha ne használjuk olyan testfelületen, ahonnan az állat könnyen lenyalhatja!


hunprobalazs