Illancs – egy ismeretlen magyar táj

Illancs a Bajától ÉK-re található homokos, szikes tájegység neve. Itt nem lehet megélni, ezért egy viszonylag nagy területű, lakatlan területről van szó. Mi nyáron, újholdkor mentünk ki sátorozni és fényt mérni a bajai csillagvizsgáló munkatársaival, illetve néhány csillagász szakkörössel együtt.

Dr. Hegedűs Tibor lelkes kutató, aki szívvel-lélekkel menedzseli a Csillagvizsgáló intézetet, és sokat tesz a természet-tudományos ismeretterjesztésért. Célkitűzése, hogy egy Csillagászati Nemzeti Park jöjjön létre, hozzanak létre az Illancsi tájvédelmi körzetben. A terület kiváló adottságokkal rendelkezik ilyen szempontból, mert minimális a fényszennyezés.

Hogy micsoda? Nos fényszennyezésnek nevezzük mindazt a mesterséges fényt, ami nem kizárólag a megvilágítandó felületre, irányba és nem a megfelelő időszakban jut, ezzel káprázást, birtokháborítást, az égbolt mesterséges fénylését, vagy bármi más nem kívánatos környezeti hatást okoz. Fényszennyezést okoz a szükségesnél lényegesen nagyobb megvilágítás is.

Káros hatásai az állatokra a legnagyobbak, sokak pusztulását is okozza az éjszakai világítás.

Visszatérve Illancsra, a célunk az éjszakai fénymérés volt, ami elengedhetetlen feltétele a Csillagászati Nemzeti Park státusz elnyerésének. Hatalmas élmény volt a gyerekeknek, amikor este csillagok milliói tűntek fel az égbolton, láttuk a káprázatosan gyönyörű Tejutat. Hajnalban pedig aranysakál vonyításra ébredtünk, legalább egy tucat állat üvöltött a messzeségben. Kicsit félelmetes is volt, bár tudtuk, hogy ezek az állatok nem veszélyesek az emberre.

Reggel gondosan összeszedtük magunk után a szemetet, elpakoltunk mindent, és tettünk egy kört az autóval a környéken. Megnéztük a régi katonai kiképző területet, ahol egy birkapásztor legeltette a nyáját.

Ezúton kívánom Hegedűs úrnak, járjon sikerrel és valósuljon meg az álma, hogy minél több városi embernek lehessen ilyen gyönyörű élményben része!


hunprobalazs