Illatok, melyek boldoggá tesznek

Hogy mi a kulcs a boldogsághoz, ősidők óta próbálják megfejteni. Lehet, hogy közelebb van, mint gondolnánk, hiszen a kutatók felfedezték, hogy egyes illatok is képesek kiváltani az agyban a boldogság érzetét.

[adsense_id=”1″]

A fenyő illatát sokan a karácsonnyal kapcsolják össze, ez pedig jó érzést kelt az emberben, csökkenti a stresszt. Vannak, akik egy nyugodt erdei sétára asszociálnak a fenyőillat hatására, a megfigyelések szerint ennek következtében még a depresszió és a szorongás is mérsékelhető.

A citrusfélék illata a kísérletek szerint energetizál, fokozza az éberséget és elűzi a stresszt, ezenkívül jó benyomást tehetünk vele másokra. Nem véletlen, hogy több mint 50 éve a mosogató- és tisztítószereket előszeretettel reklámozzák a citrommal, amihez automatikusan a tisztaságot és a kellemes érzéseket kapcsoljuk.

Ha a naptej illata a trópusokra emlékezetet minket, nem vagyunk ezzel egyedül. A fényvédők illatát kifejezetten azzal céllal alkották meg, hogy a stresszmentes, napfényes strandolás képét idézze fel az emberben, olyan pillanatokét, amikor jóval nyugodtabbak és boldogabbak vagyunk, mint a hétköznapokon.

Egy ausztrál tanulmány kimutatta, hogy a frissen vágott fű illata nyugalommal árasztja el az embereket. A jellegzetes illatot már palackozzák is, állítólag olyan erős hatása van, hogy képes megakadályozni az időskori szellemi hanyatlást. Ha másért nem, már csak ezért is érdemes nekifogni a kerti munkáknak!


hunprobalazs