Ipari vegyszerek a bogarak ellen

Az őszi és a tavaszi időszakra egyaránt jellemző, hogy megindul a bogárinvázió. Ez nagyrészt azra a blokklakásokra gyakorol rendkívül kedvezőtlen hatást, amelyek meleg környezetben, például fővárosunkban találhatók. Sajnos nagyon gyakori, hogy az ilyen panellakásokat ellepik a bogarak, és ezért szükség van bogártalanításra.

A bogártalanítás sokszor történik okkal, azonban van olyan eset is, amikor csak megelőzés képpen végzik el. Amennyiben valamely lakóközösség úgy érzékeli, hogy nincs szüksége bogártalanításra (mert nem jelentek meg náluk bogarak, az előző években sem), akkor mindenképpen tanácsos azt visszautasítani, egyrészt anyagi megfontolásból is, de ami még fontosabb, azért, mert ezek a vegyszerek nagyon agresszívek és károsak tudnak lenni. Abban az időszakban, amikor a vegyszerezést végzik, a legjobb, hogyha nem tartózkodunk otthon, sőt, hogyha lehet, akkor tanácsos nyitott ablakokat hagyni, és elmenni otthonról egy-két napra. Hogyha ez nem lehetséges, akkor minél jobban kerülni kell a fertőtlenített zónát, és éjjel, amikor alszunk, minél több külső levegőt beengedni a belső tereinkbe. Sajnos nem mindig „kötik az orrunkra”, hogy mikor van ez a vegyszerezési időszak, ezért jó, hogyha figyeljük az ezzel kapcsolatos kiírásokat.

A bogártalanítás azonban nem csak a panellakásokban és a nagyobb zárt helyiségekben (például irodahelyiségekben), hanem a nyílt tereken is szokás. Sokszor megtörténik, hogy a parkokat, zöld övezeteket tele fújják vegyszerekkel, amely teljesen fölösleges, hacsak nincs valóságos bogárinvázió. Ez nagyon sok kisállat halálát és ember megbetegedését okozza, viszont valamiért teljesen elfogadott és „szükséges” tevékenységnek tüntetik fel, amelybe a legtöbb ember teljesen bele is nyugszik.


hunprobalazs