Ismerd meg a hörcsög tartás alapjait!

Sok gyermek kedvence a kis szőrgombóc, avagy a hörcsög. Szerencsére igen könnyű a tartása, így nem is véletlen, hogy az egyik legkedveltebb házi kedvenc. Persze, mint minden állat esetében, ennél a kis állatkánál is figyelembe kell venni bizonyos körülményeket, hogy valóban jól érezze magát.

[adsense_id=”1″]

Ha hörcsögöt vásárolsz, akkor alaposan vizsgáld meg, hogy valóban egészséges állatot vegyél magadhoz. Ha egészséges a kiszemelt hörcsög akkor, amikor beszélsz hozzá, aktív lesz, a füleit hegyezi, és szimatol az irányodba. Megkérheted a kisállat kereskedőt, hogy adja a kezedbe az állatot. Az orrának, a füleinek, és farkának sérülésmentesnek kell lennie. Ha minden rendben van, akkor megvásárolhatod és hazaviheted új kedvenced. Otthon legyen biztosítva számára friss víz, ha csak lehet, akkor golyós itatóban, és friss eleség a tálkában.

A hörcsög ketrecben és terráriumban is tartható. A terrárium esetében minimum 70x50x50-es méret szükséges, de persze annál jobb, minél nagyobb az élettere. A terráriumos tartásnál fontos, hogy az jól szellőzzön, ám más állat ne férjen a hörcsöghöz. A hörcsögről tudni kell, hogy éjjel aktívabb életet él, ezért olyan helyen javasolt tartanod, ahol nem zavaró a motoszkálása.

A hörcsög legjobban szobahőmérsékleten érzi jól magát, de ügyelj arra is, hogy ne érje huzat és a terrárium vagy a ketrec hőmérséklete ne menjen 15 Celsius fok alá. Alomnak tegyél valamilyen pormentes, puha faforgácsot a ketrecbe, viszont a cédrus- és fenyő forgácsot kerülni kell, mert ezek illóolaja megbetegítheti a hörcsögöt. Nyugodtan tehetsz szénát is alomnak. Az almot hetente egyszer elég cserélni.

A hörcsögök szeretnek jókat futkározni, ezért érdemes beszerezni neki egy mókuskereket, ahol kiélheti a mozgásigényét. Néha vedd is ki a helyéről, hogy a szobában is szaladgálhasson egy kicsit, persze keríts körbe egy bizonyos területet a földön.


hunprobalazs