Izzadásgátló vagy dezodor?

Sajnos a nyár velejárójának nevezhetjük az izzadást. Van, aki jobban tűri a meleget, van aki kevésbe. De ezt elkerülni szinte lehetetlen, ám ettől függetlenül még jó illatunk így is lehet. Ám mi is a különbség a dezodor és az izzadásgátló között? Most ez kerül tisztázásra.

Illetve, hogy mennyi valós tartalma van annak, hogy eltömítik a mirigyeket, vagy legrosszabb esetben még rákot is okozhatnak. Most ezekre ajánlunk egy tökéletes megoldást. A köznyelvben sokszor összekeverjük a kettőt, de igen is van különbség, hiszen fontos tudni, hogy az izzadásgátló és a dezodor nem ugyanaz. Az izzadásgátló, mint ahogy a neve is mondja, segít a verejtékezés csökkentésében. Ez általában különböző alumíniumsók pórusösszehúzó hatása teszi lehetővé. Ezzel szemben a dezodorok magát az izzadást nem gátolják, csak az azzal járó kellemetlen szagokat fedik el, vagy gátolják meg a kialakulásukat.

A kellemetlen testszag valójában nem az izzadságnak köszönhető, hanem a benne gyors szaporodásnak induló baktériumoknak. Így tehát a dezodorok a baktériumok ellen lépnek fel, ha szárazok nem is, de jó illatúak maradhassunk. Az izzadásgátlók estén nem igazán van más lehetőségünk, mint az alumíniumsókat tartalmazó termékeket választani. Az összetevőlistán szinte mindig megtalálhatjuk őket. Az egészségügyi hatásuk a mai napig vitatott, ám nem ez az egyetlen ilyen összetevő amely megtalálható az izzadásgátlókban. Itt van ugyanis a parabéneket tartalmazó típusok, melyek klasszikus kérdése, hogy közük van-e a mellrák kialakulásához. Amennyiben nem szeretnénk kitenni magunkat ilyen eshetőségeknek, akkor készíthetünk saját magunk házilag krémeket a kellemetlen testszag elkerülése érdekében, vagy válasszuk a teljesen természetes alapanyagokból előállított változatokat.


hunprobalazs