Japán legszebb kastélyai

A japán kastélyok valószínűleg nem felelnek meg az ősi fellegvár nyugati koncepciójának, ámbár teljesen eltérőnek tűnnek, mint az európai kastélyok, éppen ugyanazon okokból épültek. A felkelő nap földjén a kastélyok a 15. században kezdtek megjelenni, amikor az ország feloszlott háborús államokra. Később kormányzási helyként és feudális urak otthonaiként építették őket.

A dombtetőn fekvő kastély Japán északi részén, vagyis a Hirosaki kastély öt eredeti tornyos kapujáról, erődített vár-árokjáról és szétszóródó területeiről ismert. Az 1611-ben befejezett eredeti ötszintes kastélyt 1627-ben tűz pusztította el. A három emeletes őrtornyot ezután átszervezték. A környező tavak, kapuk és várárok még jobban felhívják magukra a figyelmet, és pihentető, kerti környezetet kínálnak a látogatók számára. A több mint 2500 cseresznyefával beültetett kert minden tavasszal Japán egyik legnagyobb cseresznyevirág-fesztiváljának ad otthont. A Hikone kastély valódi betekintést nyújt a látogatóknak arról, hogy hogyan néztek ki Japán kastélykomplexumai annó.

Az eredeti kerteket, kapukat és őrházakat ugyanolyan gondosan őrizték meg, mint a fő épületet. A Hikone komplexum szerkezeteket és anyagokat tartalmaz az ország többi kastélyából is. 20 éves építkezés után a dombtetőn álló kastélyt 1622-ben fejezték be. A kastély 1868-ig az Ii daimyo feudális urak ellenőrzése alatt állt. A közeli Hikone kastélymúzeum az Ii-dinasztia kincseit, köztük páncélokat és hangszereket tárolja. Japán fő szigetének délnyugati partján, a San’in régióban fennmaradt egyetlen kastély, a Matsue-kastély egyedülálló, hiszen soha nem látott katonai akciót, bár védekező, őrzőtorony stílusban épült. Az 1611-ben épült kastélyt az utolsó nagy feudális háború után fejezték be. A várkomplexum nagy részét 1875-ben lebontották, és csak a fő épület és az ishigaki, vagyis kőfal maradtak fenn. Az 1950-es évek során megkezdődött a vár rekonstrukciója.


hunprobalazs