Jeti – a legenda eredete

Két lábon járó, emberszerű lény, amiről számtalan legenda terjeng, a kriptozoológia pedig előszeretettel ered a nyomába – a jeti állítólag a Himalája hegyvidékein él. Ezeken a tájakon az őslakosok folklórjának alapvető részét képezi az emberszerű állat, melyet néha rettegés, de mindig végtelen kíváncsiság övez.

[adsense_id=”1″]

A nyugati világba a jetiről szóló történetek a 19. század végén jutottak el. 1921-ben az angol Királyi Földrajzi Társaság felfedező expedíciója már hihetetlen történetekkel tért vissza hazájába, melyek nyomán megszületett a “rettenetes havasi ember” alakja. A 20. század elején a jeti észlelések egyre gyakoribbakká váltak, mivel ekkoriban mind többen tettek expedíciót a Himalája misztikummal átszőtt tájaira.

Az 1950-es években tetőzött az érdeklődés a megfoghatatlan lény iránt, akiről egyre többen számoltak be, ám kétségbevonhatatlan bizonyítékkal senki nem tudott szolgálni. Azonosítatlan állatoktól származó lábnyomokat, őslakosok által készített, ismeretlen lényt ábrázoló rajzokat, székletet és minden egyebet felsorakoztattak bizonyítékként a jeti létezése mellett, ám a vizsgálatok során ezekre sikerült racionális magyarázatot találni.

1959-ben Hollywood is jeti lázban égett, amikor a színész, James Stewart Nepálból egy buddhista kolostorban őrzött kézzel tért haza, ami állítólag egy jetié volt. Később a maradványokról kiderült, hogy egy neandervölgyi emberhez tartoztak. 1960-ban Sir Edmund Hillary hozta haza a jeti fejbőrét, ami valójában egy antilopé volt. A jeti rejtélye mindmáig megoldatlan.


hunprobalazs